Algairtás vegyszerekkel

Az algák típusai, beazonosításuk és hogyan védekezhetsz ellenük

Re: Algairtás vegyszerekkel

HozzászólásSzerző: keszeg » 2010.07.10. 18:45

Nigro írta:Bár a kiindulótermék anno valóban a glutaraldehid volt, azonban a mai Easy Carbo (és a Seachem Flourish Excel) már a glutaraldehid egy polimerizált izotópja.

Inkább izomerje. Kivétel, ha forgalmaznának radioaktív anyaggal dúsított terméket például Easy-tóp néven. Itt egy értekezés az anyagról (9245-9248), továbbá az adatlapja (12. ökológiai adatok).
keszeg
Szakértő

HozzászólásSzerző: Nigro » 2010.07.10. 20:52

Az izotópért elnézést... nem tudom miért írtam :oops:
A mohák a megengedett dózist és a duplát is elviselik (legalább is nálam), de mint tudjuk, a mohák az alacsonyabb rendű növényekhez tartoznak. Könnyen elképzelhető, hogy a növények közt ők az elsők, akik megsínylik a túladagolást.
Zsotyi: ezzel a Carbo vs moha dologgal bogarat ültettél a fülembe. Lassan végképp legyűrni készül a riccia. Éppen ezért tervezek egy kényszerű újrarendezést. Azonban előtte kipróbálom a Carbo-t mint gyomirtó. Hátha ;)
"Ha már végképp a padlón vagy, nézz körül és szedj fel onnan valamit!"

Blog: http://akvarisztika.budapet.hu/
Bolt: http://www.greenaqua.hu/
Nigro
Alapító

HozzászólásSzerző: Tarakos » 2010.08.01. 09:04

Easy Life carbo mint gyomirtó:

Két napja átrendeztem a kis akváriumomat és a már úgyis a növényeket takarítottam akkor az anubias nanát kicsit leecseteltem carboval. (sajnos nekem sötét zöld pontok jelennek meg rajta (valami alga) és ezt kívántam eltávolítani.
Szóval beecseteltem, aztán kb: 2 perc száradás után ment az akiba vissza.

Tegnapra már ilyen látvány fogadott:

Kép

Mondjuk az algát eltüntette arra egy szavam sem lehet. :D

Szerintetek ebből az állapotból még helyre fog jönni a kis drágám, vagy teljesen kicsináltam???

Ugyan ezt tettem egy másik növénnyel is, az is így járt (bár belőle van több is, így pótolni tudom):

Kép
Tarakos
Glosso-Szőnyeg Guru

HozzászólásSzerző: Nigro » 2010.08.01. 09:44

Valamiért van egy kis félreértés a Carbo használatával.

1. Normál használat. Ekkor az előírt dózist az akvárium vizébe löttyintjük.
2. Megemelt adagolás. Ekkor az előírt dózisnál többet adagolunk (max. dupla mennyiséget). Szintén az akváriumba löttyintjük. High Tech növényes akváriumoknál alkalmazzuk
3. Algairtás direktben. Ekkor a dekorációra fecskendővel direktbe juttatjuk az előírt napi adagolás max dupláját. Arra nagyon kell vigyázni, hogy a növényekre és egyéb élőlényekre ne menjen a tömény dózis.

Tarakos: vágd le a sérült leveleket. A növény valószínűleg még megmenekül. Az Anubiason zöld pontalga volt. Ez a legkevésbé káros alga. A lassan növő növényekre és a dekorációra telepszik. Egyesek még kedvelik is, mert természetessé teszik a dekorációt. Csökkentsd a világítás idejét és lassan el fog tűnni.
"Ha már végképp a padlón vagy, nézz körül és szedj fel onnan valamit!"

Blog: http://akvarisztika.budapet.hu/
Bolt: http://www.greenaqua.hu/
Nigro
Alapító

HozzászólásSzerző: kisszsu » 2010.08.01. 09:47

Tarakos írta:Mondjuk az algát eltüntette arra egy szavam sem lehet. :D

Hát azt el :ugeek: , vágd le a leveleket fog majd egészségeseket hajtani. Legközelebb phyton gittet használj az nem csinál ilyen dolgokat, nekem is volt múltkor zöld szeplő az anubiason egyszer átkentem másnapra eltünt :thumbup:
kisszsu
“Az életben nem az jelenti a tragédiát, ha nem éred el a célokat, hanem, ha nincsenek céljaid.”
kisszsu
Glosso-Szőnyeg Guru

HozzászólásSzerző: viktorlantos » 2010.08.01. 09:55

Szia,

Sajnálom a növénykéidet. Az Easy Carbo nagyon jó alga ellen, DE be kell tartani az adagolást. Arra tudok gondolni, hogy nagyobb mennyiséget használtál az ecseteléshez, hogy úgy sem számít ha már vizen kívül van. Sajnos a Carbo nagy mennyiségben a növényekre is ártalmas. Van olyan szer amivel bátran lehet ecsetelni, ADA Phyton Git-nek hívják, de sajnos a Carboval nem.

Alga kezelésnél sosem raknám rá a növényre közvetlen. Egy fecskendőben leállított szűrőnél maximum a javasolt minimum adagolás dupláját fecskendezném a növény közelébe a vízoszlopba. Kicsit később vissza lehet kapcsolni a szűrőt.

Ahogy látom Nigro is írt közben. :thumbup:

A pontalgára nem Carbozni érdemes, mivel ez a fajta alga nem reagál nagyon a CO2 szint emelésére. Sok fény és foszfát hiány miatt lehet. Nálad a fényre voksolok, mert nincs sűrű energiazabáló növényzeted még. Sok a fény, természetes vagy mesterséges.
viktorlantos
Alapító

HozzászólásSzerző: Tarakos » 2010.08.01. 13:15

Mindenkinek köszi a gyors választ!

Most már nem fogom közvetlenül nyomni a növényekre, ez tuti.
Szegény növénynek az összes levele ilyen(némelyik már mállik szét). Ha mindet lenyesem, akkor sanszos, hogy ki is nyírom végleg. Nem?

A hátsókat levagdostam az előbb, és cseréltem kb: 30% vizet is. (majd visszatápoztam)

A világítás napi 4 órát megy ( 17:00-21:00-ig) közben világos ugyan van a szobában, de rá nem süt a nap az akira. Meddig vehetem vissza, hogy a Lilaeopsis-ok ne kezdjenek el besárgulni?
Tarakos
Glosso-Szőnyeg Guru

HozzászólásSzerző: zigur » 2010.08.01. 13:58

Az olyan kemény levelű növényeknél, mint az anubiasok vagy echinodorusok, közvetlenül is használható a carbo. A lényeg, hogy 5-10x-es hígításban használjuk és ne töményen. Nálam legalább is ez a tapasztalat, persze nem magamtól találtam ki, külföldi fórumokon olvastam a procedúrát.
én úgy csináltam (amikor kellett, a pontalga ellen), hogy egy 50ml-is fecskendőbe szívtam föl a napi ajánlott carbo-t aztán a a maradék részre vizet, majd rá a levélre, nem okozott semmiféle gondot.
Viva la differénce
zigur
"Legjobb naplók" tulajdonos

HozzászólásSzerző: atti76 » 2010.08.02. 09:56

viktorlantos írta: Egy fecskendőben leállított szűrőnél maximum a javasolt minimum adagolás dupláját fecskendezném a növény közelébe a vízoszlopba. Kicsit később vissza lehet kapcsolni a szűrőt.

A napi maxi adagolás nyugodtan mehet, DE csak a vízben!
Én is így juttatom be a Carbo-t. Leállítom a szűrőket, és mehet közvetlenül a növényekre az algás részeken egy injekciós tűvel fecskendezve. Nyomhatod így töményen, semmi bajuk nem lesz, KIVÉVE a moháknál. Érdemes 3-5 percet várni, majd visszakapcsolni a szűrést.
A stressz az, amikor üvöltve ébredsz fel, aztán rájössz, hogy nem is
aludtál.
atti76
Fanatikus Csipesznyűvő

HozzászólásSzerző: Levi85 » 2010.08.17. 18:19

Sziasztok!

Ma megjött a GA Wellness csomag, úgyhogy gyorsan ki ir próbáltam 1-2 akkut helyen a Nigro féle Carbos BBA irtást. Reggel ahogy megjött a csomag, megkináltam őket 20ml tömény Carboval, és most ahogy este elkezdtem a gyep ültetését, észre vettem hogy valami megváltozott... az ecsetalga beLILULT. Létezik ez? Ez már a haláltusa? :twisted:
Levi85
Stem-Nevelő

ElőzőKövetkező

Vissza: Alga