• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Anentome helena - Csigaevő csiga

Dyin

Tapasztalt kertész
Információ (a diszhal.info-ról):

Tudományos név: Anentome helena
Szinonímák: Clea helena, Anentome Cleo
Magyar név: Csigaevő csiga
Csoport: Gerinctelenek
Származás: Délkelet-Ázsia, Indonézia, Thaiföld, Malajzia
Testhossz: 1,5-2 cm
Természetes élőhely: Folyók és tavak homokos részein.
Viselkedés: Békés, a halakat nem bántja, viszont minden más kisebb testű csigát megtámad és elpusztít.
Táplálkozás: Ragadozó, más csigákat eszik, de a száraz haleledelt is megeszi.
Szaporítás: Elég könnyű
Medence: Minimum 20 literes
Halnépesség: 20 literre 5-6 csiga
Dekoráció: Kedveli a homokos aljzatot és az erősebb áramlásokat.
Hőmérséklet: 23-27 °C
pH: 7,2-8
Keménység: 8-15NK°

Megjegyzés: A csigaevő csiga háza sárgás színű, amin sötétbarna spirális csíkok futnak. Háza erősen bordázott. A csiga teste szürkés-zöld. Könnyen tarthatóak akváriumban, általában a homokos aljzatba ássák be magukat. Az akvaristák körében egyre népszerűbbek, mert nagyon dekoratívak és jól kordában tartják a többi kistestű csigát.

A csigaevő csigák nem hermafroditák, tehát szaporodásukhoz kell nőstény és hím is, ezért célszerű többet tartani belőlük, hogy biztosan legyen mindkét nemből. Ezek a csigák könnyen szaporíthatóak, csak nagyon kevés petét raknak, és gyakran azt is megeszi a többi akváriumlakó. Szaporodáskor általában az aljzaton összetapadnak, ami órákig is eltarthat, és ilyenkor gyakran több csiga is összetapad. A petéiket egyesével rakják le általában valamilyen keményebb tereptárgyra. A peték csak nagyon lassan kelnek ki, és ezután a kiscsigák beássák magukat a homokba, akár több hónapra is.

Kiegészítve az Akvárium magazin 76. számában található információkkal:

Fő tápláléka természetes módon a kisebb csigák, de más állati eredetű táplálékot is elfogad. Szaporításuk akváriumi körülmények között is megoldott. Petéti kemény anyagra, általában kőre rakja, egy csoportba egy-két, 1 mm hosszúságú petét. Kelési ideje kb. 3-4 hét. Szép éles csíkjaiban napközben fel alá "járkál" az akvárium talaján és bármilyen fúrcsa, de folyamatosan "szaglászik". Így méri be testüregében lévő szaglószervével a zsákmányul szolgáló aprób csigákat. Ha becserkészte őket, reszelő nyelvével (Radula) átfúrja a csigák házát vagy ház fedelét, és máris előtte a terített asztal. Bár "Heléna" kannibál, az akvárium más lakóira nem veszélyes, nyugodtan együtt tartható halakkal, de akár kis tesű garnélákkal is.

Anentome_helena.jpg
Anentome_helena3.jpg
anentome_helena_10.jpg

Gondolom étkezés közben:
anentome_helena_05.jpg

Nem szokott lepakolni az asztalról étkezés után (nagyon jól látszik az almacsiga feltört háza):
planorbe_rose.jpg

Találtam még ezt az érdekes képet is (nekem valami salátának tűnik):
oclenls1.jpg
 

Dyin

Tapasztalt kertész
Saját tapasztalatok:

Az egyik pesti boltban vásároltam jávai mohát két hete. Bár eddig nem kaptam petéket növény vásárlásánál, most mégis, két héttel a moha telepítése után fúrcsa kis feketés lényecskéket láttam csúszkálni ide-oda az akváriumban. Természetesen előszőr a front-üvegen fűnt fel a kis foltocska.

Mondom rögtön: nesze neked, írthatod őket napszám - leesett, hogy a jávain bújtak meg.
Mondom később: meg kéne nézni, hogy milyen csigával állok szemben. A boltban kapható csigák alapján behatároltam, hogy mi lehet, majd elkezdtem kutatni.
Már kétségtelen, hogy Helena-m van, hiszen így kicsin is a házuk arányaiban hasonlít a felnőttekéhez. Olyan 5-6 darab lényezetem lehet, ebből kettő a homokba (0.4-0.6 mm) ásta magát annyira, hogy csak a házuk látszik, három a víz felszíne fölött 1 centivel "van" az üvegen, a többit nem látom.

Alig várom, hogy felnőjenek és összemérjék erejüket a másik tartályban lévő békés almacsigákkal. :twisted:

Bár még nem láttam akcióban, de szerintem a leginkább ráillő kifejezés (a táplálkozási stílusából fakadóan) az angol "assassin".
 

oRphEus

VIP kertész
Legjobb napló
Dyin said:
Mondom később: meg kéne nézni, hogy milyen csigával állok szemben. A boltban kapható csigák alapján behatároltam, hogy mi lehet, majd elkezdtem kutatni.
Már kétségtelen, hogy Helena-m van, hiszen így kicsin is a házuk arányaiban hasonlít a felnőttekéhez. Olyan 5-6 darab lényezetem lehet, ebből kettő a homokba (0.4-0.6 mm) ásta magát annyira, hogy csak a házuk látszik, három a víz felszíne fölött 1 centivel "van" az üvegen, a többit nem látom.

Biztos, hogy nem maláj tornyoscsigád van? A Helena azért nem annyira gyakori faj a kereskedésekben, mint a másik...
 

Dyin

Tapasztalt kertész
oRphEus said:
Biztos, hogy nem maláj tornyoscsigád van? A Helena azért nem annyira gyakori faj a kereskedésekben, mint a másik...

Ha jól tudom, a Maláji tornyoscsiga elevenszülő. Ezek a kis csigák pedig két héttel a növény telepítése után jelentek meg. Ez alatt a két hét alatt nem láttam csigát az akváriumban, sem a növényen. Abban a kereskedésben, ahonnan a növényt szereztem, az alábbi három csigafaj található: Maláji, Helena, Almacsiga. Maláji kizárva, Almacsigát pedig már láttam rengeteg alkalommal, kicsit is. Ennek a háza kétségtelenül tornyos, amazé nem.

Kétlem, hogy normális, elég közeli képet tudnék csinálni a gépemmel.
 

mrafi

Új regisztrált
Dyin: gratulálok a csigákhoz! Szerencsés vagy ha tényleg Helenákat vittél haza.
Mindenesetre várj még egy kicsit és nézd meg jobban, mert a Helenák kikelés után kb fél évre elássák magukat és nyomukat sem lehet látni, pontosan úgy ahogy leírtad.
Az enyémek a jávai mohára nem raktak petét, azon kívül mindenhova. Persze lehet a te eseted kivétel, vagy nálam volt a többi hely szerencsésebb.
 

bigyo

Kertész tanonc
A Helena veszélyes a Neritinákra is? Csak mert lenne egy adag maláj tornyosom, amit lehetne ritkítani, de a Neritinákat féltem...
 

Nigro

Alapító
Admin
csiga - csiga ...
Szerintem boldogan meg fogja enni azokat is. A malájt úgysem tudná megritkítani. Ez a csigaevő csiga hetente benyom 2-3 csigát. Nem nagy vérveszteség a malájpopulációdnak. Mást találj ki szerintem.
 

Dyin

Tapasztalt kertész
Később kiderült, hogy két féle csigát sikerült hazavinnem aznap.. A Helena-t már azonosítottam, feltehetően 3-an vannak, egyikük jó sok ideig viszonylag képességeihez mérten mélyre leásta magát a homokba közvetlenül a front üveg előtt. Pár napra rá eltűnt. Azóta egyiket sem láttam.

Sajnos 3 napja aljzatot cseréltem és szemléletváltás miatt átalakítottam az akváriumot, bár kerestem őket az aljzatban, mégsem találtam meg egyiket sem. :cry: (Annyira talán nem is kerestem őket, mint kellett volna..)

A másik csigát még nem sikerült beazonosítanom.. Ennek semi-tornyos háza van inkább.. :D Sajnos nem értek a csigákhoz, ez pedig, egyik fajhoz sem hasonlít, melyek a kereskedésben kaphatóak.
Készítek majd róluk képet, Nektek biztosan sikerül.
 

Dyin

Tapasztalt kertész
Egyik barátomnak régebben sikerült ugyanabból a boltból vennie egy csomag jávai mohát, mint nekem.. Nem mosta át kellően, így nagyjából fél tucat kis dög rohangál az akváriumában jelenleg (nem Helena-k)..
Ezek ugyanazok, a számomra is eddig beazonosítatlan telepesek (csigák), amelyek nálam is most alapítanak újabb gyarmatot.. Már olyan 50-en lehetnek..
Physacu.jpg

Visszatérve a barátom esetéhez, ezek a csigái felnőttek, de nem lettek nagyobbak mint mint 6-7 mm, petéznek aktívan és egész nap idegesen járkálnak fel-alá.. Egyik nap meglátott, egy tőlük teljesen eltérő megjelenésű csigát, amelyiknek tornyos háza van, és hamarosan felnő.. Akkor szagot fog, és vér fog folyni (egy Helena)..

Erre mondják azt, hogy Nyolcadik Utas A Halál.. :D :lol:

Nekem sajnos nem sikerült Helena-t kifognom az utóbbi növényen (csak ezeket a kis dögöket), így kénytelen leszek venni egyet-kettőt..
Van valakinek tapasztalata, hogy ez ellen a Physa acuta ellen mennyire hatásos? A Helena megeszi más csigák petéit? Mert akkor alapból nyert ügyem van.
 

Nigro

Alapító
Admin
A csigaevő csigát nem úgy kell elképzelni, hogy mint a dömper bedarál minden csigát. Heti 2-3 csiga az adagja. Nagy kárt nem okoz a populációban.
 

Dyin

Tapasztalt kertész
Akkor némi idő felhasználásával az összes nagyobb termetű hólyagcsigát kihalászom a medencéből, és nem egy, hanem egy tucat Helena-ra lesz szükségem.. :eek: Vagy 2-3 darab már elbír a megmaradt fiatal egyedekkel, amik talán egy falatnak számítanak.. :twisted:
 

KekPafrany

Új regisztrált
Nálam egy masszív és kifejlett hólyagcsiga populáció volt. Vettem 2 felnőtt helenát (nem tudtam, hogy váltivarúak, azt hittem hímnősek ők is).

Hetekig, hónapokig semmit se tapasztaltam. Néha láttam egyiket másikat, ha késő éjjel felkapcsoltam a fényeket. Majd elkezdtek megjelenni a kis helenák. Egyre több volt belőlük, és egyre kevesebb hólyagcsiga, végül a helenák is kezdtek eltünedezni (de ők nyom nélkül). Most pénteken szétnyílt a régi akvárium ragasztása, és át kellett telepíteni az egész rendszert egy új medencébe.

Átkutattam a növényeket, követeket, aljzatot. Néhány helenát találtam csak, hólyagcsiga egy se volt. Anyámnál van valami kicsi, lapos, kerek házú vízicsiga. Nem értek hozzájuk, nem tudom mik lehetnek, megpróbálom betelepíteni őket magamhoz, hogy legyen mit enniük ezeknek a predátoroknak :)
 

star67

Bölcs Ent
Nálam minden akváriumban van pár helena, sőt a 84 literesben egy tucat, mivel ők tartják kordában az almacsiga populációmat is.
Szaporodni, még nem szaporodtak, vagy lehet, hogy még a talajban szunnyadnak a kicsik, és fél év múlva bújnak csak elő, és akkor helena tenyészetet indíthatok!

Mindenkinek jó szívvel ajánlom őket!
 

Gershon

Tapasztalt kertész
Sziasztok!

Én egy darab csigaevő csigát vettem a barna csigáim létszámának csökkentésére, körülbelül fél éve. Biztosan nőstény, mert egy hónap múlva fedeztem fel, hogy 10-20 kis Helena csúszkál az akváriumomban (160 L). Pár hónap alatt nullára csökkent az igen szapora barna csigák száma. Nálam teljesen kiírtották a többi csigát, olyannyira, hogy most már a kis-anci nevelő medencéből vagyok kénytelen etetni őket barna csigával.
Etetés: 20-30 db barna csigát bedobok az akiba, és nem tudom, hogyan, de ezt azonnal érzékelik a helenák, mert mind rástartolnak az "eleségre". Olyannyira éhesek, hogy a barna csigák 10 cm-re sem jutnak el a talajon. Pár óra és szedhetem össze az üres csigaházakat.
 

katonajanos

Kertész szaki
Sziasztok!
Az én tapasztalatom azt mutatja, hogy a helena amíg kap enni (fehérjedús bármit) addig petézik, amint nem, elássa magát. Ha sokáig nincs kaja, kannibalizmus lesz a vége.
100L-t 8db helena 2 hét alatt lepucolt. Hólyagcsiga, postakürt csiga volt a menü. Azóta (fél éve) sem tudom eltávolítani az összes házat, mindig előkerül még pár darab!
Etethetitek vörös szúnyoglárvával (az a kedvence a csiguszok után), de merülő haltáp is megteszi. Minden csigát megeszik, az almacsigát is, hiába nagyobb!

Láttam enni, brutális! Valami erős "oldószert" spriccel a csiga házába amit előtte lezár a saját testével, majd a vérvörös trutyit szépen felszippantja a valószerűtlenül hosszú nyelvének segítségével. (mint valami szender) Ajtós csigákkal a házának tetejéről esik neki, át tudja törni (ezt nem láttam, olvastam valahol). A házak teljesen kipucolva hevernek szerte szét, egy sejtet sem hagynak rajta!! Így nem durran be a víz sem.

Nálam baromi szapora, ha kell valakinek írjon! Mindent elborít a pete!! Gondolom ehhez az kell, hogy sok fagyasztott kaját kapnak - a díszcsukák miatt, akik szintén a lárvákra buknak.

Nálam már soha nem ássák be magukat a talajba. Gondolom nem félnek semmitől, nem is kell. Csak mikor meghoztam, akkor volt egy hét amíg kipihenték a szállítást, azóta grasszálnak non-stop, elég aktívak. A néha még előbukkanó 1-1 maláji gyors halálát leli.
Volt, hogy egy másik akiban "tenyésztettem" nekik postakürt csigát (letettem róla, mert szedegethettem a házakat etetés után). Etetéskor 10 cm-t sem tettek meg az akiban és már áldozatul is estek!! Anentome helenáinknak brutális a szaglásuk.
 

zsolt885

Kertész szaki
Üdv!

Én 5-6 hete vettem kettő Helenát, egy hétre rá vettem észre az első petéket, azóta mindenfelé lehet látni folyamatosan.
Valamint vannak kis Helenák is, kb. 3 milliméteresek lehetnek most, szóval nálam nem ásták be magukat a talajba.
Igaz ennivaló barna csiga és valamilyen másik csigaféleség van nekik rengeteg, igaz megfogyatkoztak rendesen,
és mindenfelé üres csigaházak vannak. Szóval nálam beváltak.
Itt egy ifjonc látható:
skn1jnt7m9hcuikik3jr.jpg
 

tibicuk

Legenda
Legjobb napló
Hogyan lehet,hogy egy darab csiga van 3 hónapja az akiban és szaporodik? :shock:
Szűznemzés?
Ma vettem észre,hogy egy kis csiga mászkál az üvegen.Lehet van több is.
Friss növény csak az H. Japán sp volt a GA-tól.(több mint egy hónapja)
A halakkal szinte kizárt,hogy be került volna.
Olyan fél centis a csiga.
 

inadsz

Sasszem =)
Admin
Moderátor
Legjobb napló
Ha kicsit nagyobbak lesznek kiderül, de a csigák egy része kétnemű ;)
Régebben azon poénkodtunk a boltban hogy ha a csigaevő csiga szaporodik túl akkor vajon csigaevőcsigátevő csiga kell? :lol:
 
Oldal tetejére