1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Anentome helena - Csigaevő csiga

Kategória: 'Garnélák és csigák', témanyitó: Dyin, téma nyitása: Okt 6, 2009.

 1. Dyin
  Épp nem fórumozik ...

  Dyin Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 11, 2009
  Hozzászólások:
  222
  Kedvelik:
  12
  Hely:
  Velence
  Információ (a diszhal.info-ról):

  Tudományos név: Anentome helena
  Szinonímák: Clea helena, Anentome Cleo
  Magyar név: Csigaevő csiga
  Csoport: Gerinctelenek
  Származás: Délkelet-Ázsia, Indonézia, Thaiföld, Malajzia
  Testhossz: 1,5-2 cm
  Természetes élőhely: Folyók és tavak homokos részein.
  Viselkedés: Békés, a halakat nem bántja, viszont minden más kisebb testű csigát megtámad és elpusztít.
  Táplálkozás: Ragadozó, más csigákat eszik, de a száraz haleledelt is megeszi.
  Szaporítás: Elég könnyű
  Medence: Minimum 20 literes
  Halnépesség: 20 literre 5-6 csiga
  Dekoráció: Kedveli a homokos aljzatot és az erősebb áramlásokat.
  Hőmérséklet: 23-27 °C
  pH: 7,2-8
  Keménység: 8-15NK°

  Megjegyzés: A csigaevő csiga háza sárgás színű, amin sötétbarna spirális csíkok futnak. Háza erősen bordázott. A csiga teste szürkés-zöld. Könnyen tarthatóak akváriumban, általában a homokos aljzatba ássák be magukat. Az akvaristák körében egyre népszerűbbek, mert nagyon dekoratívak és jól kordában tartják a többi kistestű csigát.

  A csigaevő csigák nem hermafroditák, tehát szaporodásukhoz kell nőstény és hím is, ezért célszerű többet tartani belőlük, hogy biztosan legyen mindkét nemből. Ezek a csigák könnyen szaporíthatóak, csak nagyon kevés petét raknak, és gyakran azt is megeszi a többi akváriumlakó. Szaporodáskor általában az aljzaton összetapadnak, ami órákig is eltarthat, és ilyenkor gyakran több csiga is összetapad. A petéiket egyesével rakják le általában valamilyen keményebb tereptárgyra. A peték csak nagyon lassan kelnek ki, és ezután a kiscsigák beássák magukat a homokba, akár több hónapra is.

  Kiegészítve az Akvárium magazin 76. számában található információkkal:

  Fő tápláléka természetes módon a kisebb csigák, de más állati eredetű táplálékot is elfogad. Szaporításuk akváriumi körülmények között is megoldott. Petéti kemény anyagra, általában kőre rakja, egy csoportba egy-két, 1 mm hosszúságú petét. Kelési ideje kb. 3-4 hét. Szép éles csíkjaiban napközben fel alá "járkál" az akvárium talaján és bármilyen fúrcsa, de folyamatosan "szaglászik". Így méri be testüregében lévő szaglószervével a zsákmányul szolgáló aprób csigákat. Ha becserkészte őket, reszelő nyelvével (Radula) átfúrja a csigák házát vagy ház fedelét, és máris előtte a terített asztal. Bár "Heléna" kannibál, az akvárium más lakóira nem veszélyes, nyugodtan együtt tartható halakkal, de akár kis tesű garnélákkal is.

  Anentome_helena.
  Anentome_helena3.
  anentome_helena_10.

  Gondolom étkezés közben:
  anentome_helena_05.

  Nem szokott lepakolni az asztalról étkezés után (nagyon jól látszik az almacsiga feltört háza):
  planorbe_rose.

  Találtam még ezt az érdekes képet is (nekem valami salátának tűnik):
  [​IMG]
   
 2. Dyin
  Épp nem fórumozik ...

  Dyin Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 11, 2009
  Hozzászólások:
  222
  Kedvelik:
  12
  Hely:
  Velence
  Saját tapasztalatok:

  Az egyik pesti boltban vásároltam jávai mohát két hete. Bár eddig nem kaptam petéket növény vásárlásánál, most mégis, két héttel a moha telepítése után fúrcsa kis feketés lényecskéket láttam csúszkálni ide-oda az akváriumban. Természetesen előszőr a front-üvegen fűnt fel a kis foltocska.

  Mondom rögtön: nesze neked, írthatod őket napszám - leesett, hogy a jávain bújtak meg.
  Mondom később: meg kéne nézni, hogy milyen csigával állok szemben. A boltban kapható csigák alapján behatároltam, hogy mi lehet, majd elkezdtem kutatni.
  Már kétségtelen, hogy Helena-m van, hiszen így kicsin is a házuk arányaiban hasonlít a felnőttekéhez. Olyan 5-6 darab lényezetem lehet, ebből kettő a homokba (0.4-0.6 mm) ásta magát annyira, hogy csak a házuk látszik, három a víz felszíne fölött 1 centivel "van" az üvegen, a többit nem látom.

  Alig várom, hogy felnőjenek és összemérjék erejüket a másik tartályban lévő békés almacsigákkal. :twisted:

  Bár még nem láttam akcióban, de szerintem a leginkább ráillő kifejezés (a táplálkozási stílusából fakadóan) az angol "assassin".
   
 3. oRphEus
  Épp nem fórumozik ...

  oRphEus VIP kertész Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  1,304
  Kedvelik:
  832
  Hely:
  Budapest, II. kerület Adyliget, Tel: 0620 473 1513
  Map
  Biztos, hogy nem maláj tornyoscsigád van? A Helena azért nem annyira gyakori faj a kereskedésekben, mint a másik...
   
 4. Dyin
  Épp nem fórumozik ...

  Dyin Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 11, 2009
  Hozzászólások:
  222
  Kedvelik:
  12
  Hely:
  Velence
  Ha jól tudom, a Maláji tornyoscsiga elevenszülő. Ezek a kis csigák pedig két héttel a növény telepítése után jelentek meg. Ez alatt a két hét alatt nem láttam csigát az akváriumban, sem a növényen. Abban a kereskedésben, ahonnan a növényt szereztem, az alábbi három csigafaj található: Maláji, Helena, Almacsiga. Maláji kizárva, Almacsigát pedig már láttam rengeteg alkalommal, kicsit is. Ennek a háza kétségtelenül tornyos, amazé nem.

  Kétlem, hogy normális, elég közeli képet tudnék csinálni a gépemmel.
   
 5. mrafi
  Épp nem fórumozik ...

  mrafi Új regisztrált

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  4
  Kedvelik:
  0
  Hely:
  Gyula
  Dyin: gratulálok a csigákhoz! Szerencsés vagy ha tényleg Helenákat vittél haza.
  Mindenesetre várj még egy kicsit és nézd meg jobban, mert a Helenák kikelés után kb fél évre elássák magukat és nyomukat sem lehet látni, pontosan úgy ahogy leírtad.
  Az enyémek a jávai mohára nem raktak petét, azon kívül mindenhova. Persze lehet a te eseted kivétel, vagy nálam volt a többi hely szerencsésebb.
   
 6. bigyo
  Épp nem fórumozik ...

  bigyo Kertész tanonc

  Tag:
  Máj 12, 2009
  Hozzászólások:
  42
  Kedvelik:
  3
  Hely:
  Budaörs
  A Helena veszélyes a Neritinákra is? Csak mert lenne egy adag maláj tornyosom, amit lehetne ritkítani, de a Neritinákat féltem...
   
 7. Nigro
  Épp nem fórumozik ...

  Nigro Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  4,587
  Kedvelik:
  5,121
  Hely:
  Diósd-Bp.
  csiga - csiga ...
  Szerintem boldogan meg fogja enni azokat is. A malájt úgysem tudná megritkítani. Ez a csigaevő csiga hetente benyom 2-3 csigát. Nem nagy vérveszteség a malájpopulációdnak. Mást találj ki szerintem.
   
 8. Dyin
  Épp nem fórumozik ...

  Dyin Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 11, 2009
  Hozzászólások:
  222
  Kedvelik:
  12
  Hely:
  Velence
  Később kiderült, hogy két féle csigát sikerült hazavinnem aznap.. A Helena-t már azonosítottam, feltehetően 3-an vannak, egyikük jó sok ideig viszonylag képességeihez mérten mélyre leásta magát a homokba közvetlenül a front üveg előtt. Pár napra rá eltűnt. Azóta egyiket sem láttam.

  Sajnos 3 napja aljzatot cseréltem és szemléletváltás miatt átalakítottam az akváriumot, bár kerestem őket az aljzatban, mégsem találtam meg egyiket sem. :cry: (Annyira talán nem is kerestem őket, mint kellett volna..)

  A másik csigát még nem sikerült beazonosítanom.. Ennek semi-tornyos háza van inkább.. :D Sajnos nem értek a csigákhoz, ez pedig, egyik fajhoz sem hasonlít, melyek a kereskedésben kaphatóak.
  Készítek majd róluk képet, Nektek biztosan sikerül.
   
 9. Dyin
  Épp nem fórumozik ...

  Dyin Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 11, 2009
  Hozzászólások:
  222
  Kedvelik:
  12
  Hely:
  Velence
  Egyik barátomnak régebben sikerült ugyanabból a boltból vennie egy csomag jávai mohát, mint nekem.. Nem mosta át kellően, így nagyjából fél tucat kis dög rohangál az akváriumában jelenleg (nem Helena-k)..
  Ezek ugyanazok, a számomra is eddig beazonosítatlan telepesek (csigák), amelyek nálam is most alapítanak újabb gyarmatot.. Már olyan 50-en lehetnek..
  Physacu.

  Visszatérve a barátom esetéhez, ezek a csigái felnőttek, de nem lettek nagyobbak mint mint 6-7 mm, petéznek aktívan és egész nap idegesen járkálnak fel-alá.. Egyik nap meglátott, egy tőlük teljesen eltérő megjelenésű csigát, amelyiknek tornyos háza van, és hamarosan felnő.. Akkor szagot fog, és vér fog folyni (egy Helena)..

  Erre mondják azt, hogy Nyolcadik Utas A Halál.. :D :lol:

  Nekem sajnos nem sikerült Helena-t kifognom az utóbbi növényen (csak ezeket a kis dögöket), így kénytelen leszek venni egyet-kettőt..
  Van valakinek tapasztalata, hogy ez ellen a Physa acuta ellen mennyire hatásos? A Helena megeszi más csigák petéit? Mert akkor alapból nyert ügyem van.
   
 10. Nigro
  Épp nem fórumozik ...

  Nigro Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  4,587
  Kedvelik:
  5,121
  Hely:
  Diósd-Bp.
  A csigaevő csigát nem úgy kell elképzelni, hogy mint a dömper bedarál minden csigát. Heti 2-3 csiga az adagja. Nagy kárt nem okoz a populációban.
   
  Endi_75 és cssanyi kedvelik.
 11. Nigro
  Épp nem fórumozik ...

  Nigro Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  4,587
  Kedvelik:
  5,121
  Hely:
  Diósd-Bp.
  Most látom, kettővel lejjebb ugyanezt írtam... :crazy:
   
 12. Dyin
  Épp nem fórumozik ...

  Dyin Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 11, 2009
  Hozzászólások:
  222
  Kedvelik:
  12
  Hely:
  Velence
  Akkor némi idő felhasználásával az összes nagyobb termetű hólyagcsigát kihalászom a medencéből, és nem egy, hanem egy tucat Helena-ra lesz szükségem.. :eek: Vagy 2-3 darab már elbír a megmaradt fiatal egyedekkel, amik talán egy falatnak számítanak.. :twisted:
   
 13. hzshalas
  Épp nem fórumozik ...

  hzshalas Főkertész

  Tag:
  Máj 1, 2009
  Hozzászólások:
  414
  Kedvelik:
  412
  Hely:
  Kiskunhalas
  Valaki láttam már ezeket a csigákat otthon a saját akváriumában csigákat enni?
   
 14. KekPafrany
  Épp nem fórumozik ...

  KekPafrany Új regisztrált

  Tag:
  Jan 2, 2011
  Hozzászólások:
  1
  Kedvelik:
  0
  Nálam egy masszív és kifejlett hólyagcsiga populáció volt. Vettem 2 felnőtt helenát (nem tudtam, hogy váltivarúak, azt hittem hímnősek ők is).

  Hetekig, hónapokig semmit se tapasztaltam. Néha láttam egyiket másikat, ha késő éjjel felkapcsoltam a fényeket. Majd elkezdtek megjelenni a kis helenák. Egyre több volt belőlük, és egyre kevesebb hólyagcsiga, végül a helenák is kezdtek eltünedezni (de ők nyom nélkül). Most pénteken szétnyílt a régi akvárium ragasztása, és át kellett telepíteni az egész rendszert egy új medencébe.

  Átkutattam a növényeket, követeket, aljzatot. Néhány helenát találtam csak, hólyagcsiga egy se volt. Anyámnál van valami kicsi, lapos, kerek házú vízicsiga. Nem értek hozzájuk, nem tudom mik lehetnek, megpróbálom betelepíteni őket magamhoz, hogy legyen mit enniük ezeknek a predátoroknak :)
   
 15. star67
  Épp nem fórumozik ...

  star67 Legenda

  Tag:
  Okt 21, 2009
  Hozzászólások:
  3,826
  Kedvelik:
  6,066
  Hely:
  Budapest, 11.kerület
  Nálam minden akváriumban van pár helena, sőt a 84 literesben egy tucat, mivel ők tartják kordában az almacsiga populációmat is.
  Szaporodni, még nem szaporodtak, vagy lehet, hogy még a talajban szunnyadnak a kicsik, és fél év múlva bújnak csak elő, és akkor helena tenyészetet indíthatok!

  Mindenkinek jó szívvel ajánlom őket!
   
 16. Gershon
  Épp nem fórumozik ...

  Gershon Tapasztalt kertész

  Tag:
  Febr 26, 2011
  Hozzászólások:
  90
  Kedvelik:
  45
  Hely:
  Miskolc
  Sziasztok!

  Én egy darab csigaevő csigát vettem a barna csigáim létszámának csökkentésére, körülbelül fél éve. Biztosan nőstény, mert egy hónap múlva fedeztem fel, hogy 10-20 kis Helena csúszkál az akváriumomban (160 L). Pár hónap alatt nullára csökkent az igen szapora barna csigák száma. Nálam teljesen kiírtották a többi csigát, olyannyira, hogy most már a kis-anci nevelő medencéből vagyok kénytelen etetni őket barna csigával.
  Etetés: 20-30 db barna csigát bedobok az akiba, és nem tudom, hogyan, de ezt azonnal érzékelik a helenák, mert mind rástartolnak az "eleségre". Olyannyira éhesek, hogy a barna csigák 10 cm-re sem jutnak el a talajon. Pár óra és szedhetem össze az üres csigaházakat.
   
 17. katonajanos
  Épp nem fórumozik ...

  katonajanos Kertész szaki

  Tag:
  Okt 10, 2010
  Hozzászólások:
  335
  Kedvelik:
  119
  Hely:
  Budapest
  Sziasztok!
  Az én tapasztalatom azt mutatja, hogy a helena amíg kap enni (fehérjedús bármit) addig petézik, amint nem, elássa magát. Ha sokáig nincs kaja, kannibalizmus lesz a vége.
  100L-t 8db helena 2 hét alatt lepucolt. Hólyagcsiga, postakürt csiga volt a menü. Azóta (fél éve) sem tudom eltávolítani az összes házat, mindig előkerül még pár darab!
  Etethetitek vörös szúnyoglárvával (az a kedvence a csiguszok után), de merülő haltáp is megteszi. Minden csigát megeszik, az almacsigát is, hiába nagyobb!

  Láttam enni, brutális! Valami erős "oldószert" spriccel a csiga házába amit előtte lezár a saját testével, majd a vérvörös trutyit szépen felszippantja a valószerűtlenül hosszú nyelvének segítségével. (mint valami szender) Ajtós csigákkal a házának tetejéről esik neki, át tudja törni (ezt nem láttam, olvastam valahol). A házak teljesen kipucolva hevernek szerte szét, egy sejtet sem hagynak rajta!! Így nem durran be a víz sem.

  Nálam baromi szapora, ha kell valakinek írjon! Mindent elborít a pete!! Gondolom ehhez az kell, hogy sok fagyasztott kaját kapnak - a díszcsukák miatt, akik szintén a lárvákra buknak.

  Nálam már soha nem ássák be magukat a talajba. Gondolom nem félnek semmitől, nem is kell. Csak mikor meghoztam, akkor volt egy hét amíg kipihenték a szállítást, azóta grasszálnak non-stop, elég aktívak. A néha még előbukkanó 1-1 maláji gyors halálát leli.
  Volt, hogy egy másik akiban "tenyésztettem" nekik postakürt csigát (letettem róla, mert szedegethettem a házakat etetés után). Etetéskor 10 cm-t sem tettek meg az akiban és már áldozatul is estek!! Anentome helenáinknak brutális a szaglásuk.
   
 18. zsolt885
  Épp nem fórumozik ...

  zsolt885 Kertész szaki

  Tag:
  Máj 12, 2011
  Hozzászólások:
  136
  Kedvelik:
  38
  Hely:
  Újpest
  Üdv!

  Én 5-6 hete vettem kettő Helenát, egy hétre rá vettem észre az első petéket, azóta mindenfelé lehet látni folyamatosan.
  Valamint vannak kis Helenák is, kb. 3 milliméteresek lehetnek most, szóval nálam nem ásták be magukat a talajba.
  Igaz ennivaló barna csiga és valamilyen másik csigaféleség van nekik rengeteg, igaz megfogyatkoztak rendesen,
  és mindenfelé üres csigaházak vannak. Szóval nálam beváltak.
  Itt egy ifjonc látható:
  [​IMG]
   
 19. tibicuk
  Épp nem fórumozik ...

  tibicuk Legenda Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  3,208
  Kedvelik:
  3,361
  Hely:
  Baja
  Hogyan lehet,hogy egy darab csiga van 3 hónapja az akiban és szaporodik? :shock:
  Szűznemzés?
  Ma vettem észre,hogy egy kis csiga mászkál az üvegen.Lehet van több is.
  Friss növény csak az H. Japán sp volt a GA-tól.(több mint egy hónapja)
  A halakkal szinte kizárt,hogy be került volna.
  Olyan fél centis a csiga.
   
 20. inadsz
  Épp nem fórumozik ...

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,653
  Kedvelik:
  9,026
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
  Ha kicsit nagyobbak lesznek kiderül, de a csigák egy része kétnemű ;)
  Régebben azon poénkodtunk a boltban hogy ha a csigaevő csiga szaporodik túl akkor vajon csigaevőcsigátevő csiga kell? :lol:
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése