• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Boraras urophthalmoides

Moszat

Szakértő
Szakértő
Re: Boraras brigittae - Zöldsávos törperazbóra

A terraplázán több kereskedő is árult "Boraras brigittae-t", de a hal valójában mindegyiknél Boraras urophtalmoides volt. Aki ezt a fajt keresi, az nagyon figyeljen erre oda, mert az eladó brigittae-k igen nagy százalékáról derül ki utólag, hogy nem is az a faj. Én is így jutottam hozzá életem első urophtalmoideseihez, rendelésre hozták brigittae néven. Az urophtalmoides (sparrow rasbora) színe szerényebb, a teste szélesebb, és egy kicsit nagyobbra is nő. Közepesen kemény vízben tartható és több helyről hallottam már, hogy szaporodik is benne. Sokkal strapabíróbb faj is, mint a brigittae. Van pár igazi brigittae-m is a rajban,elég lúgos csapvízben, és nyár óta nem volt köztük elhullás. Valamikor május környékén vettem őket, és a nyári kritikus felmelegedést leszámítva nem volt semmi gond velük. Low-tech aksiban vannak, visszafogott mértékben tápozom, külön nekik ritkán adok enni, mert rájárnak a garnélakajára.
2w5sihc.jpg
 
Re: Boraras brigittae - Zöldsávos törperazbóra

Papíron a B. brigittae 18, míg a B. uropthalmoides 16 mm. Az utóbbi vadonélő egyedei kb. 13 mm nagyságúra nőnek meg.
 
Re: Boraras brigittae - Zöldsávos törperazbóra

Luna said:
Papíron a B. brigittae 18, míg a B. uropthalmoides 16 mm. Az utóbbi vadonélő egyedei kb. 13 mm nagyságúra nőnek meg.
A források adatai erről nagyon változóak, a hitelességüket megítélni nem igazán tudom. Olvastam olyat is, hogy az urophtalmoides 3-4 centire nő meg(állítólag a brigittae is). Boraras maculatusból már láttam ekkorát, tehát nem tartom ezt se elképzelhetetlennek. Nálam az urophtalmoides nőstények némileg hosszabbak a brigittaeknél(szemre másfél centi, pontosan lemérni nem tudom, hogy lehetne), meg eleve szélesebbek, ezért határozottan nagyobbnak látszanak. Lehet, hogy csak azért van, mert nálam a körülmények inkább az urophtalmoidesnek kedveznek, vagy ez a faj gyorsabban nő. Körülbelül egy éves halakról van szó.
 
Érdekes ez egyébként. Az enyémek nem tudom mennyi idősek, az októberi TerraPlaza óta vannak nálam, azóta nem nődögéltek sehová. Nőstényekről megint nem tudok túl okosat nyilatkozni, ugyanis a 9-ből csak 1 nőstényem van, ahogy elnéztem... :D Viszont ténylegesen nagyobb valamelyest, de a hímek között is van amelyik kisebb, van amelyik nagyobb. De mind kb 1,5 centi körüli. (Átpakolom már magunkat egy új topikba, mert itt már nagyon OFFok vagyunk...)
 
A te halaid milyen színűek? Nálam a hímek halvány barackszínűek, a farkuk felé szürkés-lilásak, a nőstények színtelenek a csíkokat kivéve. Hallottam másokat panaszkodni, hogy náluk totál színtelen az összes. A boltos meg természetesen azt mondja, hogy ez is szép piros lesz, és egyébként is ez a "brigittae". Kíváncsi vagyok, hogy vajon a származástól függ-e a színük, vagy a tartási körülményektől.
 
Hát én nem konkrétan barackszínt mondanék, inkább egy ilyen réz jellegű árnyalat, narancsos-barnás. A nőstény is ugyanolyan színű, mint a hímek. A csík irrizáló zöldes, kékes színű. Pont, mint a képen. Meg ugye az erősebb narancs színű foltok a csíkok és a foltok fölött. Erre a színtelenre azért kíváncsi lennék, egy brigittae-hoz képest tényleg az lehet. :D

Az egyik ma sajnos elpusztult... :( A szűrő beszívó ágába szorulva találtam meg, valószínűleg ez is végzett vele...
 
Az enyémek több színűek! Vannak színtelenek a középső csík kivételével, vannak fakó réz színűek, meg vannak olyan rézsárgák, mint egy rézlazac. Engem inkább az aggaszt, hogy némelyik olyan kövér, h jó szerével gurul a vízben, vannak átlagos formájúak, meg van 1-2 ami olyan mintha auschwitzi táborból szalajtották volna. Elhullás még nem volt. Mindenki élénk és szépen eszik, mégis vannak gizdák. A másik ami még zavar, hogy szeretnek a difi áramlatában liftezni, viszont attól meg állandóan meggyvörös a kopoltyújuk. Úgy fest őket nem zavarja, de félek, h bajuk esik. :oops:

Luna!
Nézz be a naplómba ott láthatsz "színtelent". Lehet pont az a példány nem lesz éles a képen, de lehet látni, hogy nem nagyon van színe.
 
Azt hiszem sajnos nemsokára javítanom kell a "Elhullás még nem volt" mondatom. Nálam is jelentkezik az a probléma amit a brigittae részlegben már tárgyaltunk. Az egyik törperazbórám teljesen színtelen lett, lefogyott és az aljzaton fekszik leginkább. Már enni sem nagyon törekszik. Pedig eddig nem volt semmi gond. :(
 
Nem tudom milyen gyakran etetsz, de ezeket a nano halakat 2-3 alkalommal etetik egyébként.

A garnéláknak beszórt tabik stb nem kifejezetten nekik való.
 
Én nem vettem észre, hogy az etetés problémás lenne náluk. Nem is etetem őket minden nap(a garnélákat igen), mégis dagadtak. Élőt csak nagyritkán kapnak, fagyasztottat úgy hetente. Most, hogy kaptam egy kis professzionális garnélakaját (1000 köszönet érte), talán le tudom őket fogyasztani a normális szintre. Lehetségesnek tartom, hogy valami növényes dologért nem rajonganak, mint mondjuk a CO2 vagy a magas nitrátszint. Itt egy régi videóm, ahogy a garnélák elől eszik a tablettát:
 
Kajálással nem volt még nálam sem probléma, kis haspókok. :) Ez a "betegség" egyik napról a másikra jött. "Növényes probléma" abban az akváriumban nem játszik, se táp, se CO2. Viszont a vízcserére nagyon oda kell figyelni szerintem, látványosan jobban érzik magukat a "friss" vízben.

Tervezem a banda bővítését, elméletben a közeljövőben járok is Budapesten, szóval az ötleteket várom PÜ-ben. Ha tudtok árat is, akkor még sokkal jobb. :)
 
Az itt olvasottakon fellelkesülve szeretném megosztani tapasztalataimat a Boraras rajongókkal.

Én is vettem a februári TerraPlázán "brigittaét", de már akkor gyanús volt a dolog, mert bár nagyon kicsik voltak (6-8 mm-esek), de már némelyiken jól látszott a jellegzetes felkiáltójel díszítmény (azaz az oldalcsík elér a farokúszó tövéig, és ott a faroklapáton egy szép pöttyben folytatódik). A kereskedő váltig állította, hogy ezek brigik, csak egy érdekes tenyészváltozat, ezért majd később pirosodnak ki. Annyira ezt a dumát nem kajáltam be, de tudtam hogy ezekkel talán jobban is járok - mert sokkal kevésbé kényesek -, ezért kértem vagy 20-at, és kaptam egy ráadást is(nem volt drága, csak 180 pénz per kopoltyú).

Mivel nem voltam az egészre felkészülve, hazaérvén gyorsan összedobtam egy sima vecsési csapvízzel (ami nem tréfa: 18Nk-s víz) feltöltött 16 literes ívató medencét egy kis csomó jávamohával bélelve. Fűtés 26°C-ra, világítás gyenge LED fényből sejtelmesre beállítva. A vízszűrésről egy doboz alján évek óta elheverő már jól bejáratott (barna) szivacsszűrő gondoskodik. Szóval egy igazi low-tech megoldással áthidaltam az egész kérdést, amit a halacskák azt hiszem teljesen jól toleráltak, hiszen azóta (azaz kb. két hete) 1,5 centisre nőttek (igaz 3-szor kapnak naponta enni: 2X bébitápot és egyszer Cyclopsot, fagyasztva). Vízcsere még nem volt, de már időszerű.

Elhullásról szó sincs, mindenki köszöni szépen jól van, teljesen jól tápláltak és egészségesek.

 
A kérdéses kereskedőtől én is vásároltam pár darabot. Megmértem a csomagolóvizük keménységét, Gh 23 Kh 6 jött ki, ami egy elég extrém érték. Mivel festett márvány aljzat volt a tárolóakváriumban, annyira nem meglepő. Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy nagyon óvatosan, fokozatosan lágyítsd a vizüket. Gh 15 körül már jól érzik magukat, 10 alá nem érdemes menni. A kedves boltosnak egyébként legalább féltucatszor mondtam, hogy ezek urophtalmoidesek és nem brigittaek. Hogy lustaságból vagy érdekből terjeszti még mindig a téves infót, azt nem tudom megítélni.
 
Szerintem a kereskedő maga is meg van győződve, hogy ezek brigittaék, mert a csehek, ahonnan veszi őket, ugyanezzel a maszlaggal traktálják őt is.

A víz megmérése meg állati jó ötlet, nekem eszembe se jutott, de megszívlelendő!
 
A csapvizes yellow fire garnélák között nálam is úszkál belőlük egy csapat, de sem a nőstények, sem a hímek nem nőttek még 2cm-nél nagyobbra, pedig remek étvágyuk van!(y)
 
Sziasztok!

Kb. 3 hónapja beszereztem én is 4 db-ot nano akiba,nem rég vettem észre,hogy a négyből az egyik teljesen bekékült,elvesztette az eredeti színét! Van valakinek ötlete ez mitől lehet?
 
Back
Oldal tetejére