• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

CO2 reaktor bypass

viktorlantos

Alapító
Admin
Van amikor az embernek kell néhány év, hogy a helyes megoldást megtalálja, ami természetesen tök egyszerű. Ott volt végig előtted mégsem használtad.

Adott egy külső reaktor. Legyen ez az Aqua Medic 1000.
Aqua Medic külső reaktor 1000 most csak 20 900,00 Ft - Green Aqua

Régóta bosszankodtunk miért nincs egy normális bypass reaktor, miért kellene ezért 2x annyit fizetni (pl Aquamas).
Pedig nem kell.

Na de miért kell bypass és egyáltalán mi ez?

Minden reaktornál van egy optimális pumpa nyomás, ami szükséges a megfelelő CO2 beoldásához. Ha kevés a pumpa/szűrő nyomás, a gáz felhalmozódik a reaktorban és a bemosás nem lesz megfelelő.

Általában 800-1000lph környékén szokták mondani az ideális nyomást. Az AM 1000-nél 1000lph-t javasolnak.

Aztán ott van ez a nem normális reaktor csatlakozó, ami természetesen a legtöbb combos szűrőt lefogja még lefűrészelt csonkkal is.

Egy Eheim 2075-re ráakasztva már elég sokat le tud venni a szűrő teljesítményéből egy ilyen reaktor, de egy 2080-nál akár a felét is! Nem ezért csengetünk vagyonokat a szűrőkért, hogy egy ilyen apróság pillanatok alatt elvegye a teljesítmény felét.

Ilyenkor jön képbe a bypass.

Ami nem jut át a reaktoron, az egy másik körön el tud menni akadály nélkül.
Az AM 1000 kézikönyve is javasolja, hogy ha túl erős a pumpád, vagy szűrőd, akkor használj ilyet. Csak valamiért sosem építjük be pedig egyszerű.

Kell hozzá 2db T idom
EHEIM T-elosztó 16/22 mm-es szűrőcsőhöz most csak 1 190,00 Ft - Green Aqua

Ha a gyári csövezést használod (zöld eheim) akkor nem kell, de egyébként éredemes szorító bilinccsel megfogatni a csöveket.
EHEIM tömlőszorító bilincs (2 db.) - 16/22 mm most csak 1 860,00 Ft - Green Aqua

És kell egy szimplacsap
Eheim szimplacsap - 16/22mm most csak 2 990,00 Ft - Green Aqua

Az egyik T megy a reaktor elé a másik a reaktor után. A 2 T idomot összekötöd egy 16/22-es csővel amibe beiktatod a szimplacsapot.

Ez a csap lesz a szabályzónk. Ha kevés a nyomás a reaktorban, a csapot kicsit elzárod. Vagy épp teljesen kinyitod, ha valami böszme szűrőt használsz.

Az elkerülő ág miatt az összes nyomás amit a reaktor elvenne elmegy a mellékágon.

Említettem az Aquamas reaktorokat. Ott pl így van megcsinálva merev csövezéssel, de a lényeg ugyanez

Aussenreaktor-mit-Bypass-SKE-16-BP1-bis-1500l-h.jpg


A megoldás utólag is bármikor beépíthető. A nyomó ágat kell picit meghekkelni. De 10 perces melóval megvan és ha eddig a reaktor vette le a szűrődet csodálkozni fogsz mennyivel jobb lesz a bypass kiegészítéssel.

A fentieket nem azért írtam be, mert most valami újdonságot találtunk ki, hiszen ez ezer éves dolog. Leginkább azért írtam be, mert építésnél nem mindenki gondol rá. Pedig nagyon sok külső reaktoros akváriumot látni itt a fórumon is.
 
Nagyon jó írás, köszi, hogy megosztottad! Gyorsan rendeltem is T idomokat,(3-as is) és szimpla csapot, míg el nem kapkodják :)
Gondolom ez a megoldás külső atomizernél is használható?
Bár most nézem, hogy ahhoz lehet felesleges volt megrendelni, mert igazából nincs is benne jelentős akadály ami megfogná, át is látnék rajta, ha nem lenne benne egy rotor is (Ista I-540)
 
Utoljára módosított:
Nagyon jó írás, köszi, hogy megosztottad! Gyorsan rendeltem is T idomokat,(3-as is) és szimpla csapot, míg el nem kapkodják :)
Gondolom ez a megoldás külső atomizernél is használható?
Bár most nézem, hogy ahhoz lehet felesleges volt megrendelni, mert igazából nincs is benne jelentős akadály ami megfogná, át is látnék rajta, ha nem lenne benne egy rotor is (Ista I-540)

Igen az Atomizer nem fojt semmit :)
Ez inkabb a reaktorokra igaz ahol a csoatmero is mas es a toltetek is megfogjak a flow-t
 
Na mindegy, már megrendeltem :), ha nem válik be az atomizer, akkor úgyis valami DIY megoldás lesz , azt meg már ilyen megoldással építem meg. remélem azért feltankoltatok T idomokból, mert jelenleg 1 darabra mindenképpen szükségem lenne. ;)
 
Back
Oldal tetejére