• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Elektrolízises CO2

hima

Új regisztrált
Sziasztok,

az aukciós link moderálva-on találtam elektrolízis útján működő Co2 generátorokat, és az lenne a kérdésem valakinek van e tapasztalata ezekkel a
szerkezetekkel, mivel az árukat sokkal kedvezőbbnek találom, mint egy nagynyomású szettét.

Köszi: Hima
 
hima said:
Sziasztok,

az aukciós link moderálva-on találtam elektrolízis útján működő Co2 generátorokat, és az lenne a kérdésem valakinek van e tapasztalata ezekkel a
szerkezetekkel, mivel az árukat sokkal kedvezőbbnek találom, mint egy nagynyomású szettét.

Köszi: Hima

Rövid távon lehetséges, de hosszú távon mind árban mind hatékonyságban elmaradnak a palackos rendszerek mellett. Szemléltetésképp egy példa (mivel nem tudom milyen eBayes cuccról van szó, a legolcsóbb magyarországi termékkel számolok):

Palackos rendszer:
- reduktor: 21500
- mágneszszelep: 13200
- CO2 cső: 2000
- visszafolyásgátló szelep: 1600
- buborékszámláló: 900
- diffúzor: 3000 Ft
- 2 kg-os palack (nem gyári): 9000 Ft
Öszesen: 51200 Ft, a palack egy nem túl nagy akvárium esetében kb. fél évig elég, onnantól 4000 Ft a cseréje félévente.

Sicce CO2 Life 1 (kb. 100 L-es akváriumhoz)
- készülék: 22000
- 3 db-os patronszett: 14000, higgyük el, hogy egy patron kb. 3 hónapig jó, tehát évi 4 patron kell: kb. 18000 az éves fenntartása.

1. évben:
- Palackos rendszer: 55200 Ft
- elektrolízises: 40000 Ft

2. évben:
- palackos rendszer: 8000 Ft (összesen: 63200)
- elektrolízises: 18000 Ft (összesen: 58000)

3. évben:
- Palackos rendszer: 8000 Ft (összesen: 71200)
- elektrolízises: 18000 Ft (összesen: 76000)


Látszik, hogy egy palackos rendszer az elektrolízisessel összehasonlítva bő 2 év alatt behozza az árát. Nem beszélve arról, hogy lehet, hogy nem is elég egy patron 3 hónapig, csak mondjuk kettőig, így máris több lesz a két rendszer fenntartása közti különbség, mint 10000 Ft évente. Ha esetleg a kisebb készüléket vettük és nagyobb akváriumot szeretnénk vehetjük meg a másik készüléket, míg a palackosnál ez mindegy. A beoldás hatékonyságáról sem vagyok meggyőződve, de arról majd nyilatkozik az, aki használt már ilyent.
 
Ma láttam működni egy ilyet.
Hátránya, 1: hogy baromi nagy, zavaró a vízben.
2:a vízkeménység nagy a vízkő pár nap alatt kiválik rajta és zavarja a működésben.
Továbbá van 1-2 cucc amit olcsóbban is meg lehet venni (gyári akvarisztikai, és üzletben) mint amit oRphEus felsorolt, tehát még olcsóbban is meg lehet úszni, de valóban számolhatsz az általa megadott árakkal.
 
Szia,

Testközeli tapasztalatom a Sicce CO2 life 1 termékkel kapcsolatban:
Kb. 1 hónapig volt az akváriumomban (75l), hiába figyeltem, kerestem a pozitív változást (növények bubiznak, drop checker elmegy zöldbe) semmit nem láttam :(

Aztán áttértem nagynyomású rendszerre, így az elektrolízises akármi már csak egy rossz álom. :) (És jött a várva várt zöldes, lime-zöldes drop checker és bubik a növényeken.)

A kettő ég és föld...

Sajnos engem is az ára csábított el, meg megadtam a bizalmat az új, ismeretlen technológiának. Bár ne tettem volna.

Üdv,
I.

hima said:
Sziasztok,

az aukciós link moderálva-on találtam elektrolízis útján működő Co2 generátorokat, és az lenne a kérdésem valakinek van e tapasztalata ezekkel a
szerkezetekkel, mivel az árukat sokkal kedvezőbbnek találom, mint egy nagynyomású szettét.

Köszi: Hima
 
Kedves Mindenki,

Volt lehetőségem kipróbálni az elektrolízises termékek ősattyát a CarboPlus-t (ha jól emlékszem a nevére). Nálam 200L-ben kb 1-2 hónapig ment. A működése közben real-time pH-szonda volt a vízben. Induláskor zsír új szénlapot raktam be és a korrózióktól megtisztítottam a fémfelületeket is. A következő megfigyeléseim voltak hosszú távon:

-A buborékképződés az első napban szép.
-pH-változás nem tapasztalható az akváriumban, holott egy 2L-es fazékban szépen süllyedt tőle a pH.
-Mérhető CO2-szint emelkedés sem volt (Tetra CO2 teszttel mérve)
-A növényeken semmi változás
-Egy hét után kialakult a már topicban említett fehér réteg a szénrúdon, amit jelzett is a készülék piros fénnyel.
(a piros ledsor arra szolgál, hogy a fogyás miatt elszivacsosodó szénlap cseréjére hívja fel a figyelmet, de mivel átmeneti ellenállást mér, azt ez a réteg is megnöveli. Persze egyet mindenképpen jelent: az elektrolízis sebessége erősen 0-hoz közelít)

Elkezdtem nyomozni a témában és ezt követően le is zártam az elektrolízises Co2 pályafutásomat.
Az okok:
Az készülék működési alapja, hogy a folyamat során más polarításon vannak a készülék fémrészei és a szénrúd.
A víz kettébomlik a két elektródon, lesz belőle H2 és O. Ebből az atomi oxigén, lévén a legerősebb oxidáló anyagok egyike, rekombinálódik a szénnel és lesz belőle Co2

Csakhogy:
#1 Az oxinek nem mondta meg senki, hogy a szénnel kapcsolódjon, így a vízben lévő összes oxidációra képes ion veszélyben van, köztük a beadagolt, növények számára szánt mikrotápanyagok is. Ugyanez igaz a szénlapra is. Arra, hogy az O nem csak a szénnel rekombinálódik, illetve hogy a szén is kapcsolódik más anyagokhoz is (az oxigént és más anyagokat is bevonva esetleg a kötésbe) bizonyíték a szénrúdon kirakódó anyagok illetve a fémrész pontszerű oxidációja.
#2 Az atomi oxigén nagy százaláka a bontás után nem mással mint másik O-atommal rekombinálódik, így a felszálló buborékok ca. 60% oxigén. Ezáltal a hatékonysága nagyon gyenge.
#3 A fazekas tesztem alapján, kis akváriumban nem túl hatékony mivolta ellenére elvileg javíthatna a CO2-képen, DE a vizet bontja, és az ionokat piszkálja, valamint a Co2-t is igen nehéz vele adagolni. Egy kis akváriumban pedig a víz igen könnyen elbillen. Sajnos ez tapasztalat, melyet a kisérletben fél nap alatt elhunyt 2 halam áldozata tesz még értékesebbé.

Summa:
Igen drága megoldásnak gondolom arra, hogy az akváriumba oxigént porlasszak egy ilyen készülékkel. Azzal, hogy vizet bont és tápanyagokat von ki a vízből, pedig a nemhogy semmit nem csinál, de ront is az összképen, tönkreteszi ,vagy éppen ellehetetleníti a kiegyensúlyozott növénytápozást. Szerencsétlen akvarista amit betett a vízbe nem lehet benne biztos, hogy a növényei veszik ki. Mindenkit lebeszélek róla
Egyetlen előnye mégis van. Ha megy az ember hasa, a szén kéznél van:)

A fentiek ellenére még megvan a kütyüm, használaton kívül természetesen. Ha valakinek kell, viheti.
 
Carbo Plus névre hallgató kütyüről valaki hallott már? Aki esetleg próbálta írhatna tapasztalatot. Bár nem számítok sok jóra. Reklámszlogen gyanús a dolog :)

"CARBO Plus Jövőbe mutató technológia"................asziszem'...:rolleyes:

abszolút könnyű kezelés jellemzi az új Zac CARBO PLUS-t. Dugja be a dugót a hálózati csatlakozóba és a szabályozható készülék vízinövényeit ellátja életfontosságú szén-dioxiddal. Üzembe helyezés A készüléket a csomagolásban található tartó segítségével erősítse a vízfelszín fölé. A szendvicset a vezérlőegység konnektorjába dugja be, az elektronikai vezérlőegység hálózati csatlakozóját pedig a hálózatba. A szendvicset helyezze el kívánság szerint állítva vagy fektetve az akváriumában. Ne ássa bele az aljzatba. Amennyiben pH mérőkészüléket is használ, az elektródát lehetőleg minél távolabb helyezze el a Carbo-tól. A kapcsoló segítségével állítsa be a készülék teljesítményét. Jobboldali pozícióban a készülék a legalacsonyabb teljesítményen működik, 12-60 literes akváriumokhoz. Ha a kapcsoló középen áll, a készülék ki van kapcsolva. A baloldali pozíció a legmagasabb teljesítmény, 500 liter alatti akváriumokhoz. Ajánlatos a KH-t rendszeresen tesztelni. A heti részleges (20-25%) vízcsere is fontos, hogy a KH-t állandó értéken tartsuk. Új szén, illetve első üzembe helyezés alkalmával lehetőleg alacsony teljesítménnyel indítsunk, mert a szén az elején nagyon reaktív. Fontos: a szén-dioxid termelődése miatt a fontosabb vízparaméterek, pH és KH, csökkennek. Ezért a legalacsonyabb fokozattal indítson. Működés közben a készülék apró gázbuborékokat termel, amelyek felfelé szállnak. A rozsdamentes kapocsban ("szendvicsben") egy fehéres vízkőlerakódás/vízkőbevonat halmozódik fel. Ez normális, a vízkőlerakódás erőssége a függ a KH-tól. A lerakódást rendszeresen el kell távolítani. Tapasztalatok szerint egy szénlap a maximális igénybevétel mellett kb. 3 hónapig elegendő. Ideális esetben szabályozza a világítást és a CARBO PLUS-t egy időkapcsoló segítségével (éjszaka kapcsolja ki). Így meghosszabbíthatja a szénlap élettartamát. Fontos: A készüléket csak édesvízben szabad működtetni. Az első vízkontaktus után a szénlapot nem szabad kiszáradni hagyni. Mindig nedvesen (vízzel egy műanyag zacskóban) kell tárolni. Működési elv: A víz elektrolízisen keresztül hidrogénre és oxigénre bomlik. A hidrogén eltávozik, az oxigén pedig reakcióba lép a szén patronnal, így szén-dioxid keletkezik, amelynek nagy része azonnal beoldódik. Technikai adatok: Bemenet: 230Volt ~ /50Hz Feszültség ingadozás: 5,5-20 V Méretek: (hossz x szélesség x magasság) Vezérlőegység: 195 x 100 x 45mm Szénlap: 185 x 66 x 80 mm CO2 óránként: 0,29 g CO2 2 hónap alatt: 420 g Áramfelhasználás: 2-22,5 Watt A doboz tartalma: CARBO PLUS vezérlőegység és CO2-szendvics beleértve a szénlapot is. Az ár darabár!

carbo_system_w240_green.jpg


egyébként a Twin' nem hasonló elven működik?
 
A vízbontásig úgy működik, mint a Twin.

Ez sem tudhat többet, mint a többi hasonló dolog és cserébe jó drága. :)
 
A vízbontásig úgy működik, mint a Twin.

Ez sem tudhat többet, mint a többi hasonló dolog és cserébe jó drága. :)

Akkor ha szénrúd nélkül használom, abban az esetben kapok egy Twinstart? vagy mi? :D
 
Sziasztok, valakinek nincs egy kevés a szénbetétből feleslegbe? Egy teszthez kellene. Kis darab is jó.
 
Back
Oldal tetejére