• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Első 128 literes akváriumom lépésről lépésre - avagy...

Nekem a Red Cherryk az 50l-ben kicsit fakók!
De mikor egy párat átrakok a nagyba(220l)azt tapasztalom,hogy erősebb lesz a színük!
Sokkal pirosabbak a nagyban mint a kicsiben!
Pedig van egy vitorlás párom a nagyban!;)
 
Nekem a Red Cherryk az 50l-ben kicsit fakók!
De mikor egy párat átrakok a nagyba(220l)azt tapasztalom,hogy erősebb lesz a színük!
Sokkal pirosabbak a nagyban mint a kicsiben!
Pedig van egy vitorlás párom a nagyban!;)
Mi okozhatja, hogy a színük más közegben erősebb?
 
Mi okozhatja, hogy a színük más közegben erősebb?

ez lehet fényforrástól is,de vízminőségtől és élettértől is változhat.Ha nincs színe a garninak akkor általában a vízben valamelyik paraméter nem megfelelő számára. Eléggé igényesek a vízminőségre szerintem. Co2, Carbo erős fény ezeket nem igazán kedvelik de hozzá lehet őket szoktatni. Kivéve a fényhez tapasztalataim szerint.
 
DSC_7103.jpg

Gratulálok a szép növényekhez! Esetleg meg tudnád mondani, hogy mi a neve ennek a magasra (vízfelszínre) növő kerekded levelű növénynek?
Valamiféle hydrocotyle faj szerintem.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
A nagy akiban biztos jobb a vízminőség mint a kicsiben!
Csak erre tudom fogni,hogy pirosabbak!
De ettől függetlenül a kicsiben szaporodnak rendesen!
 
.....kép ......kép......kép...... karácsony van. Boldog Karácsonyt kedves Barátom.

Tapatalk fórum alkalmazással küldve Motorola Defy+ mobiltelefonról.
 
.....kép ......kép......kép...... karácsony van. Boldog Karácsonyt kedves Barátom.

Tapatalk fórum alkalmazással küldve Motorola Defy+ mobiltelefonról.

Barátom, csak a kedvedért rászántam magam egy fotó készítésére.

IMG_5991_1.jpg


Megint sikerült pont egy nyírás utáni állapotot fényképezni. :( Valahogy nekem mindig úgy tűnik, hogy a nyírás után hullik darabjaira az elképzelt koncepcióm.
Na de összefoglalva, hogy most hol is tartok. Szeretném a bal hátsó Rotala bokrot besűríteni, hogy az adja a hátteret. Előtte a Microsorum 'narrow' jól betöltötte a számára kijelölt helyet, azzal nincs gond. Még előrébb ugyancsak a bal oldalon az Anubias jól elvan, pedig épp pár napja szedtem szét, mert az öcsém is indított egy 300 literes akváriumot. Neki kellett. Érdekesség, hogy a bal szélen látható, hogy az Anubias hamarosan virágozni fog. Az előtérben a Parvula baromi sűrű, pedig kb. havonta 1,5 havonta nyírom. Még a bal oldalon van egy újdonság, az Ammania sp. bonsai. Ezzel a növénnyel még próbálkozunk. Valószínűleg kevés neki a fény, mert nagyon nő felfelé, így ritkán állnak a levelei, illetve még csak enyhén sem pirosodik. Középen van egy kövem, amit szinte teljesen befutott már a (nem tudom milyen) mohám. Minden vízcsere alkalmával megtépkedem, de gyorsan nő, viszont a garnélák szeretik, a képen is ott tanyázik pár. A jobb oldalon a fa-kő csoport előtt a Blyxa bokrot szétszedtem, mert már teljesen eltakarta a mögötte levő követ, viszont így jutott belőle még egészen jobb oldalra is. A jobb szélen még van egy kis Anubias a fára kötözve, pár tő Hydrocotyle leucocephala és egy tő Lótusz is. Nagyon tetszik ez a növény is, viszont nem bírja az áramlást. A nagy levelei miatt a szárai folyamatosan összetekerednek a vízmozgás miatt, és a CO2 beoldás miatt sem sem néz ki jól, mert a levelei hamar megtelnek buborékokkal, és akkor teljesen eldeformálódnak. Ha nagyra nőnek a levelei, akkor le szoktam vágni őket. Végül a fa tetején van szintén némi Hydrocotyle leucocephala. A fa nem megy a vízfelszín fölé, ezért kell valamivel eltakarnom. Korábban próbálkoztam már valamilyen mohával is, most ez a növény van soron. Szerintem marad is az igénytelensége miatt, illetve mert pompásan ki tud nőni a vízfelszín fölé is. Az akváriummal továbbra is az a célom, hogy sok tapasztalatot szerezzek mind a növények, mind az algák leküzdése terén. De ez már egy másik történet.
 
És akkor írnék a leküzdendő problémákról is, illetve arról, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttem. (Ezeket a problémákat majd a megfelelő szaktopicokban is kifejtem.) Mint ahogy már korábban is írtam, nyáron kezdődtek a gondok. A márciusi indítástól egészen augusztusig nem voltak problémák. Akkor azonban felment a hőmérséklet kb. 30 fokra, több hetet töltöttem távol otthonról, így a tápozás is ingadozott, korábban száműztem az Amano garnikat és a Sziámi algaevőket, áttértem egy másik vízkezelőre, változtattam a CO2 beoldáson, más gyártó filterstarterét kezdtem el használni, akkorra telítődött a Seachem Purigen a szűrőben, kiszedtem a korábbi gyorsan növő emersz STEM növényeket és mindezeken túlmenően az Aquatic Nature Prosoil talajom is telítődött, így megszűnt a jótékony vízlágyító hatása. Mindezeknek köszönhetően a növények növekedési üteme lelassult, az akváriumot ellepte a fonalalga és az ecsetalga. Időbe telt, mire rájöttem, hogy mennyi minden változott, és mennyi mindent kell visszaállítanom az eredeti állapotra azért, hogy az alga és a növekedési problémákat leküzdjem.
Jelenleg már ismét vannak Amano garnéláim, visszatértem a korábbi vízkezelőhöz és szűrő baktérium kultúrához, vettem egy atomizert a még jobb CO2 beoldásért, regeneráltam a Purigent, telepítettem emersz STEM növényt, most pedig azon dolgozom, hogy melyik módszerrel tudnám lecsökkenteni a 12-13-as keménységet 5-6 körüli értékre úgy, hogy az a családnak és az elképzeléseimnek is megfeleljen. ;) Ennek köszönhetően az algák kicsit visszaszorultak, de még mindig van belőlük. Azt hiszem, hogy majd most kezdődik a finomhangolás.
 
irigylem ezt a parvula gyepet
Köszi! Azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs vele gond. Leginkább a fonalalga szereti bevenni magát a parvula gyepbe, az eltávolítás pedig nehéz. Korábban próbálkoztam a hagyományos fogkefés megoldással, de amikor a fonalalga a csúcson volt ez a megoldás nem segített. Egy sűrű fogú műanyag fésű viszont igen.:D
A probléma még a parvulával, hogy nálam viszonylag könnyen kijön a talajból, így a mulmot sem egyszerű kiszippantani belőle, meg a "fésülések" is megviselik.
 
Bár visszaolvasva a naplódban tényleg voltak az akvában a fáról kinövő növények, így az előző hozzászólásom miatt kicsit elbizonytalanodtam :oops: :mad::cool: .
 
Back
Oldal tetejére