• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Első 128 literes akváriumom lépésről lépésre - avagy...

Nekem az Ada phyton Git sokat segített,sötétítés nélkül egy héten belül szépen eltűnt az algám 90%-a,sötétítéssel szerintem 3-4napra csökkenthető,de nagyon hatásos cucc,igaz drága is,de megéri mert nagyon sokáig elég...
 
Norbert said:
1., Az Easy Carbo-t azért csak 2 ml-rel adagolom, mert az van ráírva, hogy 1 ml/50 l. Nekem 110 l víz van, így ahhoz mérten néha küldtem be 3 ml-t is, de többnyire 2 ml/ nap. Igaz azt is olvastam, hogy max. dupla dózisban mehet, ez nálam 4-6 ml/nap lenne. Ha jól tudom, az Easy Carbo pont ugyanzt a hatást váltja ki, mint a CO2. Nálam úgy gondolom, hogy a gázos CO2 beoldás okés, ezért nem terveztem magas E. Carbo további adagolást. Továbbmegyek, sőt úgy tapasztalom, hogy ha visszatekintek, akkor ez a barna szutyok azután ütötte fel a fejét kb. egy héttel, miután elkezdtem az E. Carbot adagolni. Ezért vagyok tanácstalan.
Easy Carbo: "Green Aqua (nem gyári) adagolási javaslat: 1ml/20l/nap."
A világításból én is visszavennék. A sajátomat Nigro bejegyzése alapján lőttem be.
 
Az Easy Carbot nem a CO2 helyett adagoljuk, hanem a mellett. Egyik sem váltható ki a másikkal és bár vannak közös tulajdonságaik, de vannak különbözők is.
Az Easy Carbo kiváló alga ölő, ezért kizárt, hogy algásodást okozzon. Az adagolására inkább a GA féle ajánlás a jó. Sokan használjuk és bevált.
Kifejezetten az algára fecskendezve(álló szűrővel), vagy vízcserekor az algát leecsetelve igazán hatásos.
Meg kellene nézned a Drop Checkert a lámpa bekapcsolásakor, mert szerintem 1 óra alatt nem lesz elég magas a CO2 szint.
Nálam 126 liternél in-line difuzorral 3 órával, 182 liternél reaktorral 4 órával a fény bekapcsolása elött kapcsol be a CO2 beoldás.
Hogy mennyi az ideális, azt neked kell kikisérletezned, de ha alacsony CO2 szint mellett kapcsol fel a világítás, annak egyenes következménye lehet az algásodás.
A szűrő takarítást ne vidd túlzásba. 1 hónap után elég egy villámgyors átöblítés, de perlont mindenképpen cserélj.
1 hónap alatt még nem állt be teljesen az akváriumod, ezért adagold sűrűn a bacikat, akár emelt adagolással.
 
Húhhh! Köszi mindenkinek. Az akvárium tervezésekor már sokat olvastam a fórumot igaz, kérdezés nélkül. Azonban ez a rengeteg infó, amit most itt töményen lenyomtatok nekem, nagyon hatásos, és köszi érte.
Nigro írását olvastam ugyan, de amikor indítottam az akváriumot, a nagy izgalom hatására be sem ugrott, hogy így számoljam ki a világítási időt a Wattszám és a liter függvényében. Jó volt újra feleleveníteni.
Az E.Carbo topikját kicsit sűrűbben fogom ezek után látogatni, hogy tisztában legyek az adagolással.
Még egyszer köszi mindenkinek! :wave:
 
Nem biztos, h másoknál is előfordult de nálam a hirtelen carbo emelést nagyon nehezen viselték a halak. Kiugrálnak tőle pedig 2ml-ről beszélünk 64l-re.1,2-ről másnap kettőre emelve volt sajnos veszteségem. De lehet hogy csak az amandák ilyen érzékenyek. Ez többször is előfordult de csak harmadjára kezdtem el gyanakodni a carbora.
Sztem óvatosan az emeléssel és fokozatosan.
 
pure07 said:
Nem biztos, h másoknál is előfordult de nálam a hirtelen carbo emelést nagyon nehezen viselték a halak. Kiugrálnak tőle pedig 2ml-ről beszélünk 64l-re.1,2-ről másnap kettőre emelve volt sajnos veszteségem. De lehet hogy csak az amandák ilyen érzékenyek. Ez többször is előfordult de csak harmadjára kezdtem el gyanakodni a carbora.
Sztem óvatosan az emeléssel és fokozatosan.
Már nem jelentkezik a probléma. No nem azért, mert elfogytak a halak...
Talán ez is lehetett a kiváltó ok. Köszönöm az észrevételt!
 
Helló!
Köszi az érdeklődést, már nagyon tervezem, hogy összefoglaljam az elmúlt két hónap történéseit, igazából tovább kísérletezgettem a különböző növényekkel, lelkes akvakertész kollégáktól kaptam ezt-azt, betelepítettem hat Otocinclus affinist, túléltük a hőségriadót, megjelentek a planáriák, és rejtélyes módon eltűnt az egyik Crosscheilus siamensisem, ami kb. hat hét után előkerült... Hamarosan jövök egy részletesebb leírással.
 
Szevasztok!

Már lassan három hónapja alszik a naplóm, viszont az akvárium annál több változáson ment át, amit a következőkben foglalnék össze. Kísérletezgetek a növényekkel. A Glossostigma elatinoides sajnos nem tetszett meg, de lehet, hogy nem is megfelelő módon álltam hozzá, hogy kielégítsem az igényeit. Elkezdett magasra nőni, az alja pedig először besárgult, majd felkopaszodott. Nem egy igazi előtér növény hatását keltette, így kiselejtezésre került. A Hydrocotyle verticillata jól érzi magát, viszont egyáltalán nem azt az oldalát mutatja, amit a fórumokon leginkább látni lehet. Egyszerűen nem bírom az aljzat közelében tartani, hanem határozottan tör a vízfelszín felé, ahol hatalmas, kb. 4-5 cm átmérőjű "ernyőket" növeszt. A talajt rengeteg inda hálózza be, így félelmetesen szaporodik is. A bal oldali előtérben, a Glossostigma helyett kipróbáltam a Hydrocotyle sp. Japant, hátha egy rendes nyírással a talajfelszín közelében tudom tartani, viszont a néhány hetes tapasztalatok azt mutatják, hogy az erős nyírás hatására a levelei elkezdtek kilyukadni, és bebarnulni. A nyírást követő két hét múlva viszont határozottan elkezdett törni az ég felé, és növeszteni a szép, új zöld leveleket. Sajnos így mégsem jön össze, hogy a talaj közelében tartsam. Volt néhány tő Ludwigia glandulosa is az akváriumban, ami szépen fejlődött, illetve egy kis színt is vitt a zöld rengetegbe, de az volt vele a probléma, hogy inkább csak felfelé nőtt, majd a vízfelszínt elérve elhajlott, és az alja pedig felkopaszodott. Mégis megszerettem ezt a növényt, viszont ahová terveztem az akváriumba, ott körülményes volt az ápolása, újraültetése, így elajándékoztam.
Valószínűleg az előtérbe a bal oldalra parvulát fogok telepíteni ugyanúgy, mint a jobb oldalra, mert az én körülményeim között ez a növény igazán nem igényel sok gondoskodást. A legtöbb problémát a nyírás okozza, pontosabban nyírás után a levelek eltávolítása a vízfelszínről.

Amivel nagyon elégedett vagyok, az az Anubias Coffefolia, de hát azzal mégsem rakhatom tele az akváriumot. Egyenletes ütemben, bár nem túl gyorsan, de azért szépen hozza az új leveleket. Az új levelek eleinte sárgás-barnás színűek, majd fokozatosan bezöldülnek. Ezzel a növénnyel a legtöbb problémat a leveleken megjelenő zöld pontalga okozza, de az vízcserekor egyszerűen letörölhető.

Akvakertész társakkal csereberéltem ezt azt, így kerültek hozzám az alábbi növények:
Microsorum pteropus, Bolbitis heudelotii, Pogostemon helferi, Blyxa japonica. Most ezekkel kísérletezgetek. A Microsorum egy kőre kötözve van elrejtve az egyik sarokban. A nagyobb levelek végei befeketedtek, viszont a levéllemez szélén megjelentek a kis szaporulat növények. Amint felszabadul számukra egy kis hely, szét fogom szedni őket. Egyébként az akvárium bal oldalával nem vagyok megelégedve. Feljebb írtam, hogy az előtérhez nehéz megtalálnom az ideális növényt, de ugyanígy vagyok a bal oldal leghátsó részével is. A középső részt masszívan uralja az Anubias, amin nem szeretnék változtatni. Talán a Microsorumot fogom betenni háttérnek, ha sikerül hosszú távon összebarátkoznunk.

A Bolbitis a fa dekor mögött egy kőre kötözve lassú hanyatlásba kezdett, remélem azért lesz belőle valami. A Blyxa viszont egész jól fest, bár lassan fejlődik, de a parvula közé ültetve nagyon feldobja a sima gyep egyhangúságát. Most még nagyon tetszik így, viszont ha majd kaszálni kell a füvet, akkor már nem lesz ilyen kellemes az élmény. A bal oldal előterébe viszont el tudnám képzelni a Blyxa – parvula párost, mint előtéri kombinációt.

A Pogostemon helferiből mindössze két tövem van, viszont azok is elágaztak a talaj felett, így várhatóan gyarapodni fog. Még ezt a növényt tudnám esetleg elképzelni a parvulával vegyesen.

A fotókon majd látszik, hogy a háttérben van még egy gyorsan növő növény, ez a Mayaca fluviatilis, ami szépen be tud bokrosodni, sűrű háttérnövénynek ideális, azonban nekem mégsem tetszik annyira, viszont addig biztosan marad, amíg nem találok helyette valami mást. Ennél a növénynél inkább az a zavaró, hogy a selymes kis hínárszerű levelei között nagyon szeretnek a csigák, és a sok apró barna csiga miatt elveszítette a varázsát.

A faunában a következő változások történtek: betelepítésre került hat darab Otocinclus, önhatalmúlag kitelepült két Amano garnéla és elszublimált az egyik Crossocheilus siamensis. A két Amanot viszonylag hamar, de sajnos már későn találtam meg. A sziámi algaevőm viszont szőrén szálán eltűnt. Hetekig nem találtam sem az akvárium körül, sem a szobában a bútorok alatt, sem az akváriumban, macskánk nincs, a gyerekek meg még nem érnek fel az akváriumig...;) Végül egyszer csak a feleségem találta meg a gyerekek szobájában a játékos dobozban. Így továbbra sem sikerül az akvarisztikát megszerettetnem a feleségemmel... :( A történet a következő: a jókomám népes családjával ellátogatott hozzánk, és természetesen a gyerekekenek (két évesek, szintén ikrek) a központi téma az akvárium volt. Hogy lefoglaljam őket, az akvárium mellé tettem kinyitva a nevezett játékos dobozt, viszont a tartalma nem kötötte le őket, de az akvárium annál jobban. Gondolom addig csapkodták, ütögették az akvárium oldalát, hogy a sziámi menekülőre fogta, kiugrott, és pont ebbe a dobozba esett. Persze ezt a feleségem vette észre – sajnos hetekkel később. Hát ez a története a megboldogult halamnak. Az Otocinclusokról még annyit zárójelben, hogy a szokásos pár órás beszoktatást követően sincs velük semmi gond. Már kb. 2 hónapja élnek az akváriumban. Néha kapnak egy kis szárazföldi zöldet, illetve spirulinát. Ezen kívül csak azt fogyasztják, amit találnak. Látszólag minden gond nélkül elvannak.

A júliusi nagy meleget kb. 29 C fokos maximális hőmérséklettel vészelte át az akvárium, viszont ezt néhány RC már nem tudta tolerálni. A növények fejlődése is visszaesett, illetve az egyensúly is megborulhatott, mert hosszú algamentes hetek után újra előjött az üvegen a zöld pont alga, illetve a zöld fonal alga. Erre az időre tehető a két Amano szökése is. Most az egyik problémám pont az egyensúly visszaállítása, illetve az alga leküzdése. Sajnos a fa tetején levő mohát teljesen átszőtte a fonal alga, így az eltávolítása nehézkes lesz.

A cserélt növényekkel és a nagy meleggel egy időben elárasztották az aljzatot a planáriák is. Az elmúlt hetekben sokat voltam hosszabb időre külföldön, illetve a jövő héten kezdődik a nyaralás is, emiatt ingadozik a tápozás, és a gyógyszeres kezelést sem tudom elkezdeni. Majd csak szeptembertől jön el az a nyugis időszak, hogy naponta fogok tudni foglalkozni az akváriummal, és akkor kiirtom véglegesen a planáriákat és az algát is le fogom küzdeni. Addig pedig gyönyörködöm a planáriák hasznában, ugyanis rendesen fogyasztják, átforgatják és eltüntetik a mulmot. Még a lehulló, el nem fogyasztott haltápot is eltakarítják. Egy másik korábbi élősködőtől, a sok apró barna csigától is lassan megszabadulok, hála a 6-7 darab csigaevő csigának. A kiürült csigaházak viszont annál csúnyább látványt nyújtanak. A következő növény ültetéskor majd bekeverem az aljzatba, illetve reménykedem a CO2 áldásos hatásában, hogy majd csak feloldódnak.

A CO2 beoldást teljesen "dúitjorszelfre" vettem. A korábban már említett kis belső szűrőm szűrőházából eltakarítottam a szivacsot, kifúrtam az oldalát, majd beletettem a legkisebb levegő porlasztót, amit találtam. Ezt rákötöttem a CO2 csőre, így a többé-kevésbé beporlasztott gázbuborékokat a rotor még jobban szétveri. Ezzel a megoldással tudtam eddig elérni a legjobb beoldást. Még gondolkozom azon, hogy a levegő porlasztót esetleg egy igazi CO2 diffúzorra cseréljem, mert az még jobban porlaszt, viszont nem tudom, hogy azokból melyik a legkisebb, ami el is férne a szűrőházban. Erről a beoldás megoldásról később teszek fel fotót is. A 2 kilós CO2 palackom most kezd kifogyni a márciusi indítás óta. Ezen a héten mindenképp ki kell cserélnem, mert a jövő héten nyaralni megyünk, így nem hagyhatom itt az akváriumot CO2 nélkül. Murphy törvénye szerint ez is pont akkor ürül ki, amikor a legnagyobb szükség lenne rá...

És akkor következzen pár fotó a készítés dátumával. Majd láthatjátok, hogy a fotókat többnyire nyírás után készítettem, így az akvárium gyakran azt a benyomást kelti, hogy korábban már jobban is kinézett, de ez mind a kísérletezgetésem része, hogy megtaláljam a számomra ideális növényeket.

DSC_5067.jpg

2012. május 5.

IMG_3501.jpg

2012. május 28.

DSC_5679.jpg

2012. június 12.

DSC_5708.jpg

2012. június 12.

DSC_5752.jpg

2012. június 12.

DSC_7044.jpg

2012. július 11.

DSC_7103.jpg

2012. július 11.

DSC_7110.jpg

2012. július 11.
 
Nagyon szépek a képek. A próbálkozó szellemed irigylésre méltó. Remélem egyszer nekem is ilyen parvula gyepem lesz.
 
Nagyon szépek a képek. A próbálkozó szellemed irigylésre méltó. Remélem egyszer nekem is ilyen parvula gyepem lesz.
Köszönöm az elismerést. Szerényen úgy fogalmaznék a parvulával kapcsolatban, hogy kezdők szerencséje... (y)
 
Szia! Szépen alakul az aksid!

Szerintem is jó ötlet lenne az egész előteret parvulával kitölteni, most túl szimmetrikus nekem. A hydro pedig elég magasra nőtt.
Egy jó kis háttér és valami steam bokor hátulra nagyon feldobná a képet! ;)
 
Szépen fejlődik az akváriumod,és tetszik a Sakura garnélád is.Ha olyan helyre jutok egyszer, tuti beszerzek pár egyedet én is ;)
 
Szépen fejlődik az akváriumod,és tetszik a Sakura garnélád is.Ha olyan helyre jutok egyszer, tuti beszerzek pár egyedet én is ;)
:rolleyes: Ez valóban Sakura lenne? Igazából nem ismerem a garnikat, még ezen a területen nincs sok információm, én RC-ként vásároltam őket. (Laikus vagyok, lehet, hogy ugyanaz a kettő?!) Az eredeti Amano csapatot cseréltem le, mert ezek látványosabbak számomra. Ahogy láttam pár fotót már, illetve az árakat, úgy vélem hatalmas kultusza van a különböző garnéláknak, de számomra ezek a legegyszerűbb, mély piros színűek jönnek be. Remélem hosszú távon társaim maradnak. (y)
 
Baromi jó kis képek!(y)
Szerintem egyértelművé teszik,hogy miért kedveli annyi ember ezeket a kis piros gumicukrokat! :D
 
Szia Norbi!

Akkor jól értem hogy Amanók nem maradtak (mit értesz a lecserélésen)?
Mert hatékonyságban verhetetlenek!

A.ttila
 
Back
Oldal tetejére