• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Hogyan építsünk és üzemeltessünk olcsón akváriumot?

Oké, hogy Ytong, de a víznek is van tömege. Ha 90cm magas vízoszlopról beszélünk, akkor 900kg/m2 csak a víz. @Versenycsiga kolléga felvetése egy több szintes épületben már nem lenne "alaptalan". (😃magyar nyelv szépségei)
Ismétlem: beton alapú vidéki kis házunk nappalijában lesz, ha tudok szerezni egy nagy méretű plexit-vagy üveget. A plexi olcsóbb, a ház pedig erős, mert építészé volt. de addig találok egy nagyobb házat, akkor abba szeretném. kaptam már ajénlatot üveges cégtől és az 280 000 ft volt + szállítési díj. Úgy kb. 350 000 ft lett volna.
 
De hol lehet vajon olcsóbban beszerezni vastag plexi-vagy üveg ablakot, ami 19-vagy 22 mm-es?
22mm-es üveget idehaza nem kapni. Orosházán 19mm-ig foglalkoznak síküveggel. Viszont ragasztani ragasztanak. 2db 10mm-es üvegtábla összeragasztva sokkal erősebb, mint egy 20mm-es tábla. Azt sajna nem tudom kikukázni a google-ból, hogy mennyire lehet vékonyítani így, mert akkor nem fog kelleni 19, vagy 22mm vastagság...
 
Ismétlem: beton alapú vidéki kis házunk nappalijában lesz, ha tudok szerezni egy nagy méretű plexit-vagy üveget. A plexi olcsóbb, a ház pedig erős, mert építészé volt. de addig találok egy nagyobb házat, akkor abba szeretném. kaptam már ajénlatot üveges cégtől és az 280 000 ft volt + szállítési díj. Úgy kb. 350 000 ft lett volna.
Remélem sikerül és meg is osztod az eredményt :) ahogy látom sokan kíváncsiak rá, ha nem is mindnki teljesen bizakodó.
Nem akartam okoskodni, elrettenteni, ilyesmi. Lehet, hogy te jobban értesz hozzá, csak kérdés és tanács jelleggel vetettem fel.
Én úgy tudom nem szoktak 900-1000kg/m2-re méretezni, mert általános felhasználásra teljesen felesleges. Ha nálad alatta se pince, se aljzat szigetelés akkor előfordulhat, hogy kibírja a beton, de ezt nem tudom, nem vagyok statikus.
Nálunk teljesen biztos vagyok benne, hogy nem bírná az aljzat, mert nagyon silány a beton minősége.
Ez egy kicsit nem bummbele? Cél a költözés?
Ha késöbb költöztök, és addigra felépül a "kisHázban" az ytongQuarium, akkor utána a nagyobb házba is épitesz egyet?
Ez lesz névjegyed, hogy mindenhol hátrahagysz egy nagy akváriumot?
A mai ingatlan árak mellett valószínűleg kerekítési hiba egy ilyen "berendezés" értéke.
 
De a 90-ből lejön alul kb 10 cm a homokrétegnek és felül is 10 cm szabad hely marad, ígya vízoszlop csak 70 cm lesz max.
Szia!
Tudomásom szerint a sügerek elég sokat ürítenek.
Hogyan tudod a homok mulmozását megoldani?
Ennél a méretnél az erős szűrés (sügereknél javasolt) költsége szintén nem kis tétel, akármilyen (hordós, szűrőakváriumos) megoldásban gondolkodsz.
 
Utoljára módosított:
Oliver Knott módon kell karbantartani gondolom...
Mostanában épített egy 555 cm x 110 cm 110 cm méretű 6.715 litereset.
Mondjuk nem téglából.
Mindig csodálom ezeket a böszméket!
Azóta semmi hír róla, hogy miután elkészült a kép, seggel belepottyant és magára rántott egy 6-8 lámpát :D :D

On: Én csinálnék alá egy masszív vörösfenyő állványt, sok lábbal, hogy jobban el legyen osztva a terhelés.

Megint Off: Nem oltásból, de én lehet, hogy a megalomániám kiélése helyett a rászánt összeg mellett elosztanám mondjuk 2-vel, 3-mal az akvárium méretét. Esetleg elnyújtva kisebb mélységgel és magassággal, amivel már egy kezelhető méretet kapnál, ami szűrés-fűtés-világítás-gondozás szempontjából is értelmezhető. Nem rosszindulatból írom amit írok, de ha 10 éve olvasol erről a témáról és ezek a kérdések borzolják az álmaidat, akkor inkább csak békésen :)
 
Utoljára módosított:
Back
Oldal tetejére