• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Külső szűrő

Proci

Kertész szaki
Sziasztok!

Már egy ideje érik bennem a gondolat, hogy külső szűrőt építek.
Ennek egyik lehetséges megoldását mutatom be - Gondozásmentes biológiai külső szűrő Proci módra :)

Egy akvarista ismerőstől szereztem 20cm átmérőjű PVC (szennyvíz) csövet (építkezésről való).Ebből levágtam 34 cm-t.
~700 ft-ért vettem egy erre való kupakot. Ebbe megy bele a PVC cső.Előtte a 2 felületet vinilfix-szel bekentem, majd a végén is kitöltöttem vele a hézagokat. A tetejére pedig ~1500ft-ért egy olyan kupakot vettem aminek menetes teteje van. A cső tetején van egy perem, benne "karmos" gumitömítés. Amit oda beletesz az ember, nem veszi ki egykönnyen. Nekem eleve az összerakás is nehezen sikerült, olyan passzos a gumiperem:)
090502008.jpg
090502007.jpg

A Golf kertészeti áruházban vettem idomokat, szűkítőket. Összesen ~1000ft-ba kerültek. Ebből a 2db hajlított idom 2x350ft volt. Ezek elhagyhatóak, de nálam kevés a hely, igy nem akartam meghajlítva bevezetni a gumicsövet. A bemenő ág 1" szűkítve 3/4"-ra. Erre rájön a piros csatlakozó, amire a 16/22-es gumicső kerül
A kimenő ágon 1" szűkítve 3/4"-ra, majd tovább szűkítve 1/2"-ra. Erre rájön a piros csatlakozó, amire a 12/16-os gumicső és megy a 12/16-os 700L/h-s Hydor Seltz 20-as pumpához.
090501039.jpg
090501041.jpg

090511012.jpg
090511013.jpg

090511014.jpg
090511015.jpg

090518008.jpg

A jobb áramlás eloszlás és az esetleges ülepítés miatt készítettem egy kifurkált terelőlapot.
090515004.jpg

Ezt a következőképpen kell elképzelni odabent:
090515020.jpg
A beáramló viz egy keveset sereg-forog a lap ívessége miatt, majd a lyukakon távozik. Azért, hogy az itt esetlegesen összegyülő mulm jobban ott maradjon, biolabdákat tettem alá.

Akkor pakoljuk össze, lássuk miből élünk:)
090515023.jpg

Áh, ez igy kevés lesz. Elő a gyári szűrőben lévő szűrőanyaggal is, legalább nem sterilen indulunk.
090515027.jpg

Feltöltés:
Az ülepítő részbe biolabda, rá jön a terelőlap.
090515029.jpg

Mivel a terelőlap nem zár légmentesen :), ezért körbegyömöszöltem krumpliszsákkal. Tulajdonképpen a "zsákperem" közé szorítottam be a lapot, jó paszentos az egész. Ha a viz erre akar menni, menjen. Hamarabb elkoszolódik és dugulni kezd (bár igy is elég tömör)-> A viz új utat választ, a terelőlapot.
090515032.jpg

Erre kerámiagyűrűt helyeztem, mert 1. a többi réteghez képest nem olyan nagy felülettel rendelkezik, 2. a csövecskéivel jól szétvezeti a vizet.
090515036.jpg
Erre egy jó adag krumpliszsákot tettem.

Majd rá lávakövet.
090515037.jpg

Majd 1 adag Siporax:
090515038.jpg

És még egy adag:
090515039.jpg

És még egy adag :D
090515040.jpg

Míg végül perlonvatta:
090515041.jpg

Felhasznált szűrőanyagok:
- 1 liter biolabda
- 1.3 liter kerámiagyűrű
- 1.3 liter lávakő
- 3x1 liter siporax
Eddig 6.6 liter + krumpliszsákok és a legtetején vékonyan perlonvatta.
A szűrő térfogata ~10 liter. Ebből elvész egy kis részt az ülepítés miatt, olyan 8.5-9 liter szűrőanyag van benne.

A 700L/h-s kétéltű vízpumpát szárazon használom. Ennyi szűrőanyaggal és a kelleténél hosszabb, tekergősebb csövekkel 320L/h-t mértem. Ha méretre vágom őket és egyenesen le/felvezem az aksihoz, biztos javulni fog ez az érték.


Mivel gondozásmentes bio-szűrő, nem fogom havonta kitisztítani. Erre ez a megoldás nem is alkalmas. A menetes tetőt elég nehéz úgy rátekerni, hogy ne eresszen. Izmosan meg kell húzni. Trükk: be kell vizezni a kis tető saját gumigyűrűjét, igy könnyebben csúszik a rátekerés során. A bontáshoz viszont szintén neki kell feszülni.
Ennél jobb megoldás lehet a pántos rögzítés.

Terveim szerint először 2 hónap múlva kukkantok bele, majd n*2 idő elteltével:).
A szívópipát egy Pipelife csőből hajlítottam meg 180°-ban. néhány képen látszik a szűrőnek támasztva. Ez a háttér mögött lesz, ~10centire vízbe lógva.
Tehát elvileg sok kosz nem kerülhet bele, igy lent mulmososni sem fog. Ha tényleg így lesz, akkor a biolabdákat hasznosabb szűrőanyagra fogom cserélni. Kiváncsi vagyok egyelőre mennyire koszolódik több hónap után és ez mennyire tömíti a többi szűrőanyagot. Most az volt a koncepció, hogy egy sokáig hatékonyan működő szűrőanyag sorrendet állitsak fel, majd idővel (fél év) úgyis módosítva lesz, ha szükséges.

A belső ragasztásokat először vinilfix-szel végeztem. Sajnos az idomok nem pvc-k, igy nem lett tartos kötés (aki megteheti, pvc idomokat vegyen, iszonyat jól megfogja a ragasztó). A csonkokat ezért FBS-sel ragasztottam be & a lenti kupak vinilfix-es beragasztása során előbújó ragasztóra FBS-t kentem körbe, amolyan fuga anyagként. Noha a vinilfix nem káros, biztos ami biztos. FBS ápol, s eltakar:) Hozzáteszem, ha előtte zsírtalanítja az ember, nagyon jól tapad a kemény PVC-re.

Pár gondolatom még biztos lesz és kérdéseitek is. Majd később bővítem:)
 

bigyo

Kertész tanonc
Szia,

Grat a kivitelezéshez, jól néz ki.
Én is csináltam tavaly nyáron egy ilyen szűrőt, az 160as PVC-ből van, és a ki és bemeneti csonkok is PVC-k. Valóban nagyon stabil a ragasztása, lehetetlen elnyűni.
Az enyémet egy Eheim 1048-as 600lph-s szivattyú hajtja, de hagy kívánnivalót maga után a teljesítménye. Egy 100l-es akváriumot szűr, de hát elég lassú már, sokat levesz a szűrőközeg tömődése a teljesítményből. Igazából gondolkodom, hogy lecserélem egy 1200lph-s szivattyúra, csak még nem jutottam odáig.
Nem olyan régen fedeztem fel, mennyit is számít a csövek tisztítása, mert nagyon leszabályozza a biofilm réteg az áramlást, mostmár 2 havonta tisztítom a csöveket, a szűrőt viszont ritkábban, annyira nem tömődik el, hogy baja legyen.
 

Edorn

Új regisztrált
Nagyon frankón néz ki! Kb mennyiből jött ki az egész cókmók szűrőtöltetekkel, mindennel együtt? Mert az elején még írsz pár alkatrész áráról, de utána már nem...
 

SPAGI

Kertész tanonc
Sziasztok!

Proci, mióta üzemel?

Annyit hagy osszak meg veletek, hogy én is üzemeltetek egyet egy 480l-es akihoz.
Én 2 db 80 cm-es 160"-as KG csőből csináltam meg a tartályt.
A víz beáramlása alul be felül ki és ez ismétlődik a másiknál. A be és kiáramláshoz 20" KP nyomócsövet alkalmaztam. Annyi továbbá a különbség, hogy az egyik csőre karmantyút tettem és abba bele a dugót, a másiknak meg a gyári végébe. Szétszedésnél picit komplikált lehet, de szerencsére rutinos vagyok e téren is.
Könnyebbség, ha háztartási zsírral bekeni az ember a kupakot.

Egyik toronyban krumplis zsák és szivacsok vannak a másikban meg lávakő és a tetején 1-2réteg szivacs. Több mint 1éve megy voltak kisebb apróbb változtatások ami következtében néha szét kellett szedni, de nem volt mit takarítani. Ugyanabban az állapotban raktam vissza a szűrőközegeket!!!

Legutolsó szétszedést érintő változtatás 4hónapja volt. Panasz azóta nincs rá.
Részletes anyagkigyűjtéssel nem szolgálok, de nekem szűrőanyaggal együtt + pumpa + az egésznek csináltam bútorlapból szűrőházat (amit a hangszigeteltem frízzel) 35-38 körül állt meg. pumpának egy eheim 1048-ast választottam.

Amit akartam kérdezni:

Mik a tapasztalataid a hydor pumpával?


üdv

Spagi
 

jojo

Kertész szaki
Hali!

Spagi

Szerkesztheted a hsz-det, utólag is beírhattad volna.Nekem van egy Hydor Seltz 20, felnyomónak használom, ritka sz.r.Ha leveszem a teljesítményt zörög mint az állat.Már erre sokan panaszkodtak.Hétvégén csak 5-en kérdezték, hogy mi a fene zörög az aki alatt.
 

SPAGI

Kertész tanonc
Jogos. El is felejtettem a szerkesztést.

Jó lenne egyet élőben hallani, mert az igazat megvallva nekem az eheim is picit hangos volt. Nézegettem az árakat és a hydor 50%-al olcsóbb Bíztam abban, hogy ekkora különbség csak a név miatt van és nem vízhozamban vagy hangzásban érzékelhető. Lehet, hogy nem?

Elsőre azt gondolom a teljesítményt nem a motor sebességének csökkentésével éri el az ember, hanem azzal, ha egy csappal szabályozza a csöveken átfolyó víz mennyiségét. Ilyen esetben ellenállásba ütközik a motor és "kétségbe esett sóhajtozását" lehet hallani. Ezzel már én is szembesültem akkor amikor a kimenő ág csöve megtört.

Érdekes, hogy ahogy nézem a hydor oldalát ők tesznek bele állítási lehetőséget. Ezt nem tudtam. Ezek szerint nem tökéletes. Jojo, ha nem állítasz rajta és maxon megy akkor is zörög/hangos?

üdv

Spagi
 

MR.

Nézelődő
Én is most gondolkozom ilyen szennyvízcsöves barkácsolásban. Nekem egyetlen lényeges kétségem van: ezekből a gyári fekete tömítésekből nem oldódhat ki valami, ami káros az akvárium lakóira?
 

Proci

Kertész szaki
MR. said:
Én is most gondolkozom ilyen szennyvízcsöves barkácsolásban. Nekem egyetlen lényeges kétségem van: ezekből a gyári fekete tömítésekből nem oldódhat ki valami, ami káros az akvárium lakóira?
Ez áll a vinilfix tubus oldalán: "Kizárólag ivóviz esetén az ivóviz hőmérséklete a 30°C-ot nem haladhatja meg."
Mivel az ivóviz téma kényesebb, mint egy akvárium, +1-2°C-kal sem hiszem hogy gond lenne nyáron,DE hogy tutira menjünk:
http://prociweb.hu/Photos/Akvarisztika/ ... 515004.jpg
Belül lekentem FBS-sel ahogy fentebb írtam is. Így tutira nem érintkezik vízzel. Kivül pedig nem árt a vinilfix.

Ha pedig a gumitömítésekre gondolsz, akkor azokból sem oldódhat ki semmi. Gumi. Gumitömítést használnak minden szűrőben.
 

Edorn

Új regisztrált
Mostanában egyre gyakrabban hallat a szűrőm olyan hangot, mint a beüzemelésekor, mikor a bennmaradt levegőt nyomja ki. És jönnek is időnként buborékok. A teljesítménye pedig látványosan visszaesett. Víz nem szivárog belőle sehol.
A nagy melegre tippelek (mert igencsak meleg szobában van az aki), hogy kitágult az illesztéseknél a hőmérsékletváltozás miatt és valahol szívja be a levegőt. (a csövek illesztését megvizsgáltam, ott nincs gond) Talán a tartály és a fedél között valahol lehet a gond. Mit lehet ezzel tenni, mit javasoltok? Illetve esetleg van valakinek valami más tippje, hogy mitől lehet? Ja igen: EDEN 501 külső szűrő...
 

Edorn

Új regisztrált
Végül csak megoldódott a rejtély... Nemrég kitisztítottam a szűrőt, mert eléggé ráfért már. Így arra nem is gondoltam, hogy eféle probléma lehet. Pedig csak annyi volt a bibi, hogy mindent kitisztítottam rajta, csak az esőztető és a beszívó cső műanyag-csukló-izébizéjét felejtettem el... Valószínű beleszorult valami, ami aztán 1-2 nap alatt megfogott minden szennyet, amit beszívott a szűrő és totál eldugította. Szóval most már megy rendesen... :p
 

Proci

Kertész szaki
Köszönöm mindenkinek és elnézést, hogy a válaszokat ezidáig halogattam :oops:

2009.05.15-én helyeztem üzembe, bő 5 hónapja üzemel.
A hydor pumpa sajnos tényleg elkezdett zörögni, de olyan hangosan, hogy aludni is alig lehetett mellette. Az elején csak ritkán, elég volt kihúzni-bedugni és jó lett. Később egyre gyakrabban kezdett rá. Fura, de ki-bekapcsolást követően jó volt. Olyan, mintha menet közben lemaradna a fázistól és az ismételt bekapcsolással ismét elkapja. Végén már csak sokadik bekapcsra indult zajmentesen, de utána is rákezdett. Szerencsére volt itthon egy másik ugyanilyen, felnyomópumpának használtam. Kicseréltem vele. Most a zörgös nyomja fel a vizet vízcserénél. Szűrő nélkül is zörög. Le fogom gariztatni, fél éves sincs.
A másik most csendben van...egy darabig. Olvastam sokaknál egy rotor csere megoldotta, lehet, hogy kipróbálom majd.

bigyo said:
Nem olyan régen fedeztem fel, mennyit is számít a csövek tisztítása, mert nagyon leszabályozza a biofilm réteg az áramlást
Sajnos igen. Fizikán tanultuk is áramlástannál, hogy a cső falán a súrlódás miatt állnak a vízmolekulák. Az odatapadt molekulákon gördülnek a bentebb haladók. Az áramlás a cső középpontján a legnagyobb, kintebb haladva egyre kevesebb, míg a közvetlen szélén 0. :!:

Edorn said:
Kb mennyiből jött ki az egész cókmók szűrőtöltetekkel, mindennel együtt?
200-as PVC cső helyi akvaristától ingyen
Alja 700ft
Menetes kupak 1.500ft
Idomok 1.000ft
Hydor Seltz20 pumpa vaterán akciósan 6500ft
Biolabdából 2liter vettem szintén vaterán 990-ért, ebből 1 liter került bele: 500ft
Siporax 3 liter vettem akciósan vaterán 3x1500: 4500ft
Kerámiagyűrű+lávakő az előző szűrőből jött át. Helyére krumpliszsák és biolabda került, így mechanikai lett.
Esőztető: volt itthon, egyébként PVC csőből megoldható (lásd N-dee ;) )
Szívócső: 18-os PVC csőből hajlítottam, végére hálót tettem.

Tehát a szűrő 9.700ft-ba került a töltet pedig +5.000ft. Ezek persze jórészt akciós árak. Már januárban elkezdtem vadászni a hozzávalókat. Szegény eladónál több hónapig állt postázásra várva a januárban megnyert vaterás termék. Aztán amikor minden összegyűlt: küldhetitek! :) Meg is köszönték :D Szerencsém volt, mert tavasszal sok olyan 1ft-ről induló termékkel akcióztak, amire nekem szükségem volt.

Ebben a kivitelben csak a térfogat ami miatt megéri, egyébként határeset. Nincs duplacsap, nincs kényelmes megbontási lehetőség(bioszűrőnél talán nem annyira számít). Ha ezeket hozzáveszem, akkor ennyiből érdemes venni használtan egy jó gyári szűrőt vagy kevésbé jót újonnan.
Nagyobb akváriumhoz viszont mindenképp pozitívra jön ki az ember. Csak valamivel nagyobb hordó/magasabb PVC cső kell és egy nagyobb, megbízható szivattyú. A járulékos költség ugyanannyi (csövezés, idomok, végzárványok). Arányaiban nem nőnek meg annyira a költségek, mint amekkorával nagyobb, erősebb szűrőt építünk. Viszont fontos, hogy építésnél körültekintően járjunk el. Hanyag ragasztás, "úgy is jó lesz" hozzáállás könnyen elúsztathatja a szobát:)

Sajnos meg kell jegyeznem, a menetes kupak sem üdvözítő megoldás. Nem tudom az építkezésen mivel zárják rá, de én kézzel alig tudtam ráhúzni úgy, hogy ne gyöngyödzön. Letekerésnél leizzadtam mire leszedtem, hisz a korábban benedvesített gumi izomból odatapadt a műanyag peremhez, nem akart elcsúszni. Végülis +1 emberrel már sikerült szétszedni. Nem tetszik ez a része. Következőleg FBS v. vilinflixet fogok tenni a gumigyűrű alá, hogy ne legyen annyira besűllyedve. Talán megoldja. A szolnoki akvarista barátom ügyesebben oldotta meg a kérdést: Egy hasonló kupakot vett, mint amit én az aljára tettem. A sarkát körbe kinyomta FBS-sel. Szűrőre tett 4 pántot (gumigyűrűs csavarral felfogatva) és simán bontható, mint a régi eheim classicnál. A tömítést remekül ellátja az FBS, nincs tekergetve, nem forgácsolódik le. Pofon egyserű így a szétszedése.


Végezetül 2 kép. 1. és 4. hónapban tisztítottam. Ilyen volt 4 hónaposan.
090914000_4honaposan.jpg
090914001_4honaposan.jpg
Az ülepítőben volt kosz, de fentebb semmi. Látszik, hogy a bacik szépen beköltöztek a helyükre:) Kellett azért idő, első hónapban még nem volt elszinesedve a siporax.
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Jó kis leírás köszi, hogy megosztottad. ;)
Az akid képéből itélve elég jól végzi a feladatát. Szép tiszta a vized és a növények is jól érzik magukat.
Gratu
 

katroc

Tapasztalt kertész
Gratulálok Proci, igényes munka!
És köszönöm hogy ötleted adtál, már én is megcsináltam az enyémet, igaz kicsit másképp, de a PVC ötlet az egyezik! ;) :)
 

Mickey04

Új regisztrált
Én is csináltam külső szűrőt 60 literes csavaros tetejű hordóból amit egy hidor prime 20-as külső szűrő hajt meg, nekem bevált.
 

Namtar

Tapasztalt kertész
Én is valami hasonlón gondolkodom. Az akvárium bruttó 10 liter, van hozzá egy Aquael fan mikro névlegesen 250 l/h max átfolyással.

2 opción gondolkodom:

1. az akvárium mögé egy kisebb (3-4 liter), U-csővel közlekedőedényként megoldani a víz oda szállítását, le egészen az aljáig, ott valami elosztással teríteni az átjutó vizet. Rá egy átfúrt plexi/műanyag lap 1 réteg szűrő anyag, arra megint átfúrt plexi/műanyag lap, felé megint valami, majd a tetejére a "belső szűrő", ami egy esőztetővel vissza tolja a vizet az akiba.

2. Kb amit te is csináltál 1-1,5 liternyi töltettel. A PVC csőbe bele a szűrőt is, utána lezárni.

Próbálgattam a szűrőt egy 15 centit tud emelni a vizen, kényelmesen.

A kérdés: ha az akvárium mögé, vele egy szintben el tudom helyezni működhet-e a megoldás, illetve melyik az életképesebb, esetleg mindenképp egy szivattyút kéne beszereznem?!

Előre is köszi: Namtar
 

Scar

Főkertész
Namtar said:
Én is valami hasonlón gondolkodom. Az akvárium bruttó 10 liter, van hozzá egy Aquael fan mikro névlegesen 250 l/h max átfolyással.

Próbálgattam a szűrőt egy 15 centit tud emelni a vizen, kényelmesen.

A kérdés: ha az akvárium mögé, vele egy szintben el tudom helyezni működhet-e a megoldás, illetve melyik az életképesebb, esetleg mindenképp egy szivattyút kéne beszereznem?!

Előre is köszi: Namtar
Ha nem baj hogy én válaszolok, akkor: Nyugodtan használhatod az aquaelt. Ha egy szinten vannak akkor nincs baj, olyan mintha az akváriumon belül helyezkedne el. Nekem a szűrőakváriumom készült majdnem így, de végülis befogtam a külső szűrő pumpáját addig.
 

Namtar

Tapasztalt kertész
Scar said:
Ha nem baj hogy én válaszolok, akkor: Nyugodtan használhatod az aquaelt. Ha egy szinten vannak akkor nincs baj, olyan mintha az akváriumon belül helyezkedne el. Nekem a szűrőakváriumom készült majdnem így, de végülis befogtam a külső szűrő pumpáját addig.
Köszi!
Vegyész leszek a fizikához nem értek :D
A szintbe szűrő akival egy kételyem van: Ha eldugul az U-cső, visszanyomja a vizet a szivattyú, akkor egyrészt elönti a szobát, másrészt szárazon marad a technika, ami tudvalevőleg nem jó^^
SZóval vagy valami vadállat U csövet csináltatok, vagy nemtudom :D

Namtar
 
Oldal tetejére