• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

szódás-szifon CO2

BenyA

Kertész szaki
Hali, Nigró blogján olvastam, hogy szódás-szifonnal is belehet juttatni CO2-t az akváriumba és hogy ez kicsit jobb megoldás mint az élesztős. Mi erről a véleményetek? Hogyan kell ezt megcsinálni? Mennyi ideig bírhatja egy patron, mennyibe kerülhet ennek a rendszernek az összeállítása illetve fenttartása? A CO2-n kivűl juttat más anyagot is az akváriumba? Ha igen az káros-e a halakra illetve garnélákra nézve? Egyenlőre ennyi kérdés merült fel bennem :D Előre is köszönöm a válaszokat.
 

tibicuk

Legenda
Legjobb napló
Idéznék egy másik topikból,Levinen írta:"A szódásszifonos megoldás nem igazán alkalmas a co2 tartós, egyenletes adagolására. Ennél sokkal stabilabb az élesztős palack. Ha már az olcsó megoldásoknál vagyunk. De ezt már korábban kitárgyaltuk."

El kell mondjam neked,hogy régebben én is próbálkoztam vele.Sehogy sem jött egyenletesen a gáz,állandóan utána kellett állítani,naponta többször is.Pedig már egy 7liters apukám által készített(nem erre a célra)palackból nyomtam,amibe 12-15 patron belement.Viszonylag hamar kifogyott ez is.A végleges és kényelmes megoldás a nagynyomású palack lett.De egyébként ahogy Levi írta,inkább az élesztő,ha már az olcsó megoldásnál tartunk.
 

Taksoft

Kertész tanonc
Ha belegondoltok, hogy miért nem jön egyenletesen a gáz a szódásszifonból, elég egyszerû a megoldás.
A feltöltött szodásszifonban van X bar nyomás. Ahogy elkezded kiengedni a CO2-t, a nyomás elkezd csökkenni. Így viszont a fojtáson változnak a nyomásviszonyok, vagyis egyre kevesebb CO2-t enged át, ahogy fogy.
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Az egész szifonozás azért tűnik halott ötletnek mert hiányzik az elem ami atomjaira töri a CO2-t. Anélkül pedig a gáz azonnal elillan az akiból.

a másik, hogy 7 gramm co2 annyira kevés hogy egy 20 literes akiban 1 napig sem jó.
Abból indulok ki hogy nagynyomású 80 grammos palackot használtam 20 literes nanóhoz. 2 hét alatt elment 1 patron kb.
 

oRphEus

VIP kertész
Legjobb napló
viktorlantos said:
Az egész szifonozás azért tűnik halott ötletnek mert hiányzik az elem ami atomjaira töri a CO2-t. Anélkül pedig a gáz azonnal elillan az akiból.
Természetesen az egész egy diffúzorra van kötve. De nem is ez a gond, hanem amit a többiek is leírtak. Félóránként után kell(ene) állítani, hogy viszonylag egyenletes legyen, és kétnaponta belecsavarni két patront. Nem életképes megoldás, tapasztaltam én is.

Ugyanitt szódásszifon újszerű állapotban eladó! :D
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Jut eszembe, de rég ittam egy jó szódát.... :p

ui: nem tudom a szódás dolog működik e difivel. Ott állandó nyomás kell ez a 7-8 gramm meg teljesen ingadozó dolog.
 

oRphEus

VIP kertész
Legjobb napló
viktorlantos said:
ui: nem tudom a szódás dolog működik e difivel. Ott állandó nyomás kell ez a 7-8 gramm meg teljesen ingadozó dolog.

Azzal nincs gond, működik, próbáltam és rendesen porlasztott. 3-4 patront kell beletekerni, és akkor simán megvan a szükséges nyomás. Csak az a baj, hogy 30 perc alatt már látványosan csökkent a teljesítménye, az utánaállítás ilyen sűrűn pedig nyilvánvalóan kivitelezhetetlen. Szóval ez a megoldás nem járható út.
 

bosko431

Új regisztrált
Sziasztok!
Új vagyok ebben a CO2 témában és próbálom kitalálni a megfelelő rendszert (ha címkézni akarunk) low-budget 60literesmhez.
Szóval azt nem értem, ha pl egy reaktorra kötöm a szifont, mint amit a Tetra Optimathoz adnak vagy aminek az elkészítését a DIY szekcióban láttam,
akkor miért baj a változó nyomás? Vagy úgy értitek a CO2 parciális nyomása változik a gázkeverékben, ami a szifonból jön?
Köszönet a válaszért és a sok összegyüjtött hasznos infóért a fórumon!!!!
 

salci

Tapasztalt kertész
Sziasztok!
Olvasgattam az itt írtakat és ne haragudjatok ha ezt mondom de szerintem egy kicsit túlbonyolítjátok a co2 befecskendezést.
Gondolok itt a következőkre (ha még olvassa valaki ezt a szifonos témát).:
Egyszerűen van egy habszifon otthon a házban vagy a boltban, fontos hogy habszifon legyen mert a továbbiakban nem lesz gond a gumicső és a szifon közötti kapcsolat megoldása, mert csak rá kell húzni ;) ... a normál szódásszifon csőre nagyon nagy csak a baj van vele, meg nem arra találták ki, hogy co2 adagolj a növényednek. :D
Ezután egy visszafolyásgátló meg egy csap a biztonság kedvéért és kész. Betekersz 1 darab patront naponta. Aki ennyit nem szán az akváriumra az lusta és kényelmes, itt jegyezném meg hogy én is kényelmes vagyok de vannak határok és ez pont bele fér, ennyit kell foglakozni vele. Nem kell 10 meg 15 db mert úgyis elszökik a co2, mert nem a Nasa-nál dolgozol és illesztések vannak, lesznek, kész. Ha benne van a patron akkor megnézed hogy a szelep zárt állásnál engedi-e a co2-t. Ha engedi mert mondjuk régi a habszifon akkor nincs más dolgod csak hátradőlni és élvezni a beporlasztott bubikat. Ha új és patentűl zár akkor picit lenyomva a kart gyorskötözővel fixre állítod és szépen ereszkedni fog a szén-dioxid. Egy belső szűrő levegőztető cső helyére tettem a co2 csövét és szerintem a beporlasztás nagyon hatékony, ezt tükrözik is a növények, melyek többek közt Glossostigma, Eleocharis, Ricci. Nigro kérésére irtam ide, hogy ne maradjon ez az én titkom és egyszerűsítse valamint olyan felhasználók előtt nyissa meg a növényes akvakertészetet akik nem tettek félre 40-50-60 ezer forintot és még többet szén-dioxid rendszerre, ezzel is lehet szép akváriumot nevelni, naív lennék ha azt mondanám hogy nem látok a növények növekedésén, színén, állapotán különbséget, mintha egy nagynyomású rendszer lenne a helyén a habszifonnak, de hát a marketing meg a design bolondít, mi meg hülyék vagyunk...
 

jojo

Kertész szaki
Hali!

Ezt már leírták az Akvaristán is , de ott is írja, hogy naponta kellett utánaállítani, mert ahogy fogy a nyomás mindig utána kell állítani.
Megcsináltam én is --nem nyert.Mondhatnám úgy is, hogy egy rakás sz@r, 2 óránként kelett skubiznom és állítgatnom.

Na igen...és szabadság alatt amikor nem vagyunk otthon ki tekergeti be?Csak anyám van otthon, rá nem bíznék egy vasgolyót sem mert azt is tönkretenné.
 

salci

Tapasztalt kertész
Hy!

Nem emlékszem hogy én 2 óránkét állítgattam volna, mert egyenletesen jött ki a co2. Talán ez szerencse de a mai napig működik, a vasgolyóban igazad van, nálam is ez a helyzet, de valahogy megoldódik úgyis és betekeri azt az egy patront naponta.
 

bosko431

Új regisztrált
Köszönöm salci! Kifogom próbálni, ha elfogyott a gyári palackom. Én ugyanígy vagyok a Optimattal, lehet hogy gagyi, de szemmel láthatóan szeretik a növények és nekem ez a legfontosabb!!!! :)
 

SlyChocolate

Tapasztalt kertész
Olvasva a topicot az mindenképp kiderül, hogy a szifonos módszer elég sok energiát/figyelmet igényel.
Bár mostanában nem vettem patront de szerintem egy 10-14 napi CO2 nem-igen jönne ki 120-150 Huf-ból!?
Mert nálam kb ennyi az élesztőshöz szükséges alapanyag ára.
Arról nem is beszélve, hogy itt (szifon) szinte óránként állítani kell rajta!
Hosszútávon szerintem felejtős módszer!
Valszeg ki sem próbálom!?
 

vargag

Tapasztalt kertész
Valahol van a pincében még egy régi olyan krémszínű szifon amiből még megboldogult fiatalkoromban nyertem az annyira imádott tejszínhabot. Múlt nyáron mintha még láttam volna a retropolcon. :) Van itthon egy sera start csomagból hátramaradt zöld reaktor. Ki fogom próbálni, hogy ha telenyomom co2-vel mennyi ideig lesz elég egy patron. Reggel egy szisz, és oldódik bele a vízbe egész nap. Nem kell állítgatni.
 

caldera

Új regisztrált
Sziasztok!

A szódásszifonos adagolást én sikerrel használtam egy 130 literes akváriumhoz. Kb. 2-3 napig ment nálam egy feltöltéssel (3 patron). Már az elején leírom, hogy én is áttértem a nagynyomású palackra, mert elég sokat utazom, és egy hosszútávon is stabil rendszert akartam, és nem akartam mást megbízni a patronozással. De aki meg tudja oldani a néhány naponkénti patron tekergetést, annak jó lehet.

Hogy jól működjön a szifonos módszer, mindenképpen szükség van egy nyomáscsökkentőre. Nélküle nem megy, mert - ahogy már sokan leírták - a folyamatosan csökkenő nyomás miatt a gáz beadagolása nem lesz egyenletes. Ez tény. Salcinál valamiért működik az egyszerűbb módszerrel is. Én elhiszem.... Nem kötekedni akarok. Csak meglepő. :eek:
Az adagolásnak egyenletesnek KELL lennie a teljes megvilágítási időszak alatt!
A gáz beadagolásához 1-2 bar közötti nyomásra van szükség. A nyomáscsökkentőn beállítjuk ezt az értéket, és ameddig a palackban (szifonban) a gáz nyomása ennél magasabb, az adagolás egyenletes. Ezt egy sima fojtószeleppel netán csappal nem lehet megoldani.

Nem olyan nyomáscsökkentő kell mint a nagynyomású rendszerekhez. Az is jó lenne, de ehhez felesleges volna.
Én Norgren R07- est használtam ( http://store.norgren.com/UK/en-GB/cat3/node1456.html ), de bármelyik pneumatikával foglalkozó gyártóé jó lehet. Ez is levegőhöz való, de jól működött CO2vel is (nem eresztett). Olyat kell használni, amelyik legalább 15 bar bemeneti nyomást bír. A Norgren 25-öt bírt, a kimenete pedig 0,3-7 bar között szabályozható, de vannak más típusok is.
Tartálynak egy Nigrotól kapott 500g-os nem újratölthető palackot használtam (ezúton is köszi Nigro!), mert sok patront akartam betekerni, hogy legalább egy hétig menjen egy töltéssel, de max. 12 bart tudtam benne csinálni három patronnal, ez szűken három napi volt elég (12 óra naponta, 80bubi/perc). Felesleges volt a palackot használni. Ennyit szifonból is ki tudtam volna hozni, és nem kellett volna annyit esztergálni a haveromnak... Ezt tudva most már simán a szifon csövére szerelném a reduktort és kész.

Szóval megvalósítható, 50l alatti akváriumnál szerintem egy hétig is bírhatja. De megcsinálni csak akkor érdemes, ha vannak hozzávalók. Ha sok mindent kell vásárolni hozzá, nem nagyon éri meg. Inkább venni kell nagynyomásút, az azért sokkal jobb.

Ja, csak a rend kedvéért: utánépítés csak annak ajánlott akinek van egy kis műszaki érzéke, és 18 év alatt csak szülői felügyelet mellett. ;)

Üdv: András
 
Oldal tetejére