• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Green Aqua kő vásárlási tájékoztató

keymaker

Alapító
Admin
Moderátor
A dekorációs kövek internetes vásárlása néha nehéz feladat. Általában az akvarista nem tudja, hogy az adott kő milyen nehéz, hogy mennyit kell belőle vásárolnia ahhoz, hogy a kívánt hatást elérje. Ehhez kívánok most egy rövid (?) útmutatást nyújtani.

Az, hogy mennyi követ teszünk az akváriumba, teljes mértékben egyéni izlés kérdése. Az alább felsorolt berendezési kg. javaslatok nincsenek kőbe vésve, csak azért írtam le ezeket, hogy támpontként szolgáljanak a vásárláskor. Általánosságban el lehet mondani, hogy érdemes a tervezetthez képest pár kg-al több követ vásárolni. Ilyenkor maradhat még anyag pl. ahhoz, hogy szétkalapáljuk ezeket apró kavicsokra és szétszórjuk az előtérben.

Az alább megadott tájékoztató mennyiségeknek (nem üzleti célból) mindig minimum a felső értékét ajánljuk. A tájékoztató mennyiségeket úgy találtuk ki, hogy az Iwagumi akváriumokhoz szükséges kő mennyiség biztosan meglegyen. Ez azt jelenti, hogy ha valaki csak 1-2 követ szeretne az akváriumba, a javasolt mennyiségnél akár lényegesen kevesebbet is vásárolhat. A megrendelés után (!) MINDEN ESETBEN személyesen egyeztetjük a kövek méretét az ügyfelekkel és lehetőség nyílik olyan típusú kérésekre, mint pl. "Szeretném, ha lenne benne legalább 2 nagyobb kő, és két tömzsibb." stb.

Általánosságban elmondható: NEM a kő formája, hanem a fajtája (és ezáltal a struktúrája, mintája, anyaga) adja a látványt. Ezek a kövek oly sokszínűek és egyediek, hogy - tapasztalataink alapján - a vásárlók többsége elégedett lesz az elküldött csomaggal. A képeken a mérleg a kő sulyát gram-ban mutatja. A köveket nem mostam le (és nem savaztam le), tehát nem a végleges színüket és tisztaságukat mutatják. A különböző akváriumméreteknél a 150 liter fölötti méreteket szándékosan nem tüntettem fel, a nagyobb akváriumokban a felsorolt súlyok felszorzásával pontosan ki lehet számolni a szükséges mennyiséget.

1. ADA SEIRYU KŐ
http://www.greenaqua.hu/ada-seiryu-ko

Az ADA Seiryu kövek általában két méretben érkeznek. Mindkét méret viszonylag kicsi, ezért ha valaki nagyobb akváriumot (200 liter fölött) rendez be ezekkel, akkor számolnia kell azzal, hogy a köveket egymás tetejére kell raknia, ha el akarja érni az akváriummagasság felét-kétharmadát. A kövek formája általában lehetővé teszi, hogy az Amano akváriumokban megszokott "nyújtott", természetes hatást elérjük. A kövek kiválasztásánál nem kell aggódnunk azért, hogy nem látjuk őket egyenként, az alábbi fényképeken látható köveket véletlenszerűen vettem ki a dobozból.

seiryu01.jpg

seiryu02.jpg

seiryu03.jpg

seiryu04.jpg

seiryu05.jpg

seiryu06.jpg


Az ADA Seiryu kövek színe víz alatt besötétedik (használat előtt érdemes alaposan átmosni a köveket). A hatást tovább fokozhatjuk, ha higitott háztartási sósavban (figyelem, a sósav maró hatású anyag, a gőze is veszélyes) "megfürdetjük" pár másodpercig a köveket. Ezt a műveletet csakis házon kívül javasolom elvégezni, olyan helyen, ahol a műanyag vödör felölthető vízzel utána. A következő, teljesen "átlagos" 3.2 kg-os vizes kőről három szögből is készítettem fényképet. Látható, hogy gyakorlatilag mindegyik kőnek egyedi alakja van.

seiryu07.jpg

seiryu08k.jpg

seiryu09z.jpg


A kisebb kövek általában 1 kg alatt vannak (500g és 1 kg között). A 4 kg-os seiryu kő rendkívül ritka, általában két kategóra van: az 1 kg körüli és a 2-3 kg sulyú kő. A következő képen összesen 8,5 kg kő látható. Egy ilyen elrendezéshez minimum 60-70 cm széles és 30-40 cm mély akváriumra van szükség. A nagyobb Seiryu kövek felállítva kb. 20-22 cm magasak, általában sulytól függetlenül. A képen látható kb. 1, 2 és 3 kg-os kő is ugyanolyan magas!

seiryuelrendezes.jpg


SEIRYU VÁSÁRLÁSI TÁJÉKOZTATÓ:
20 literes akvárium: 3-6 kg kő
50 literes akvárium: 5-8 kg kő
100 literes akvárium: 6-10 kg kő
150 literes akvárium: 8-12 kg kő


2. ADA NYASA KŐ
http://www.greenaqua.hu/ada-nyasa-ko

A Nyasa kövek jellemzően nagyobbak és nehezebbek, mint a Seiryu. Jellemzően 2 kg fölött kezdődik a súlyuk, bár előfordulnak kisebb darabok is. Nem ritka az 5-8 kg-os kő sem. Ez elsősorban abból adódik, hogy míg a Seiryu inkább hosszúkás (vékony) kő, addig a Nyasa "tömbösebb". A nagyobb méretek miatt a nagyobb akváriumokban talán könnyebb építkezni ezekből a kövekből, mint a Seiryu-ból. A kövek mérete ugyanúgy 20 cm körüli (gyakran 30 cm is lehet), de a szélességük is elérheti ezt az értéket.

nyasa01.jpg

nyasa02.jpg

nyasa03.jpg

nyasa04.jpg


A Nyasa kövek vizesen befeketednek - még jobban kiemelve a fehér erezetet:
nyasa05.jpg

nyasa06.jpg


NYASA KŐ VÁSÁRLÁSI TÁJÉKOZTATÓ:
20 literes akvárium: 3-6 kg kő (a kalapácsot elő lehet készíteni ;) )
50 literes akvárium: 6-9 kg kő
100 literes akvárium: 7-12 kg kő
150 literes akvárium: 10-20 kg kő


3. INDIAI MEGKÖVESEDETT FA - VÖRÖS
http://www.greenaqua.hu/indiai-megkovesedett-fa-voros

Az indiai megkövesedett fa általában hosszú kő (mély talajban áll csak meg, vagy ki kell támasztani más kövekkel). A kövek súlya általában 500g-3kg között mozog.

indiai01.jpg

indiai02.jpg

indiai03.jpg


A megvásárolni kívánt mennyiségeknél nem tudok olyan egyértelmű választ adni, mint pl. egy Seiryu kőből készült iwagumi esetén, mivel ezek az élénk vörös kövek akár önmagukban is jó kontrasztot tudnak nyújtani a zöld növényekhez. A magasabb kövek a többi fajtához hasonlóan 20 cm körül mozog, viszont a formája miatt magasabbnak tűnhet.

A következő képeken látható 3 db. kő együttes súlya 5.4 kg. Egy kisebb (nano) akváriumba túl magasak ezek a kövek, a megfelelő mennyiség megvásárlása után mindenképpen egyeztetni fogunk a kövek méretéről.

indiai05.jpg

indiai06.jpg


INDIAI MEGKÖVESEDETT FA VÁSÁRLÁSI TÁJÉKOZTATÓ:
20 literes akvárium: 1-4 kg kő
50 literes akvárium: 3-6 kg kő
100 literes akvárium: 6-10 kg kő
150 literes akvárium: 8-12 kg kő


4. ADA FUJI KŐ
http://www.greenaqua.hu/ada-fuji-ko

Az ADA vulkáni tufa porózus, lekerekített kőzet. Ennek megfelelően a nagyobb darabok sem nehezebbek 2.5kg-nál. A kövek méreténél fogva nano akváriumokba csak feltörve használható. Általában a Fuji kövek minden mérete hasonló nagyságrendű (nem hosszúkásak).

fuji01.jpg

fuji02.jpg

fuji03.jpg


A két kő együtt 4.6 kg és minimum 50 cm széles akváriumban mutat jól.
fuji04.jpg


ADA FUJI KŐ VÁSÁRLÁSI TÁJÉKOZTATÓ:
50 literes akvárium: 3-5 kg kő
100 literes akvárium: 5-8 kg kő
150 literes akvárium: 8-12 kg kő


4. ADA Dragon - Ohko kő
http://www.greenaqua.hu/ada-dragon-ohko-ko

Jellegzetesen sárgás- és enyhén vöröses árnyalatú kőzet, "eróziós nyomokkal". A meteorithoz hasonló kőzet igazi dísze a nagyobb akváriumoknak. A kövek 3-6 kilogramosak, tehát a többi kő-típusnál nagyobbak. A vásárlások után a raktáron pl. a következő súlyú kövek találhatók: 4,82 / 3,62 / 5,26 / 4,82 / 2,86 kg.

4-5 kg-os súly alatt tehát nem lehet rendelni az ADA Dragon kövekből.

img0015wi.jpg

img0014zu.jpg

img0013ni.jpg

img0012qr.jpg

img0011gt.jpg

img0010n.jpg


5. Vörös Juharlevél szikla


A vörös juharlevél szikla a szokásosnál jóval könnyebb kő - a porózus szerkezete miatt. A vásárolni kívánt súlynál figyelembe vehetjük, hogy ezek a kövek az átlagosnak körülbelül a felét nyomják. Az akváriumba helyezés előtt a köveket alaposan mossuk le folyóvíz alatt - akár a kertben is - mivel a résekbe ragadt vörös sár az akváriumvíz színét megváltoztathatja! Esetleg az áztatást is javasoljuk... A kő gyönyörű rajzolata viszont kárpótol az akváriumba helyezés előtti fokozottabb tisztítási időért.
 
K-E-Z-D-O said:
Bocsi, asszem a végén elrontottad, mert ott is az indiai megkövesedett fáról írtál! :)

Ó, köszi K-E-Z-D-O. Jogos. A kg-ok stimmeltek, csak a copy/paste és átírás után felejtettem el a táblázat címét megváltoztatni. Javítottam. Köszi még egyszer!
 
A megkövült fa megmunkálható vágókoronggal, vagy szétesik egy ilyen mechanikai igénybevételtől?
Ha igen akkor le lehet csapni az alját egyenesre, és akkor megáll a lábán.
Szerintem gyönyörű bazaltorgonához hasonló kompozíciót lehetne összerakni belőle.
 
Victorio said:
A megkövült fa megmunkálható vágókoronggal, vagy szétesik egy ilyen mechanikai igénybevételtől?
Ha igen akkor le lehet csapni az alját egyenesre, és akkor megáll a lábán.
Szerintem gyönyörű bazaltorgonához hasonló kompozíciót lehetne összerakni belőle.
Ez nem rossz ötlet, valóban. Én úgy láttam, hogy eléggé porhanyós a felülete, mondjuk szétkalapálni nem próbáltam. Ki kell próbálni a vágókorongot...
 
Hogy mi történik vele vágókoronggal, azt nem tudom, de hogy tényleg szépeket lehet belőle csinálni az tény.

692.jpg


ez az egyik kedvenc akváriumom. Mind az AGA és az ADA versenyen dobogós helyen végzett.
 
Nigro néhány követ ami az iwagumi előadáson nála volt kitette a Vadonba. Seiryu, Nyasa, Indiai megkövesedett fa.
http://www.greenaqua.hu/dekoraciok/dekoraciok-kovek

Aki szeretné őket kézbe venni és esetleg megvásárolni, nincs más dolga mint ellátogat a Vadonba és rákérdez a japán kövekre. Nigro szavaival élve:

Jelszó: A blogon láttam, hogy itt vannak szép Iwagumi kövek. Abból szeretnék válogatni... :D
 
Hát azért van egy pár olyan kompozíció, ami jobb mint Amanoé :D
Pl. Thana Thanapalin, Jiangang Diao, és Judy Prajitno Putra aksija amik nekem jobban tetszenek az eredetinél :roll:
 
Egy 130 centi hosszú akvába aminek a közepén kihagyok egy 30-40 centis rész üresen mennyi követ ajánlotok? 6-7 kiló elegendő lehet? Vagy inkább 10?
 
Vinsz said:
Egy 130 centi hosszú akvába aminek a közepén kihagyok egy 30-40 centis rész üresen mennyi követ ajánlotok? 6-7 kiló elegendő lehet? Vagy inkább 10?

100 kilót, hogy tudjál válogatni. :D
Férretéve a poént. Ha ennek a topicnak elolvasod az elejét, szerintem sok kérdésed nem lehet. Olvass vissza!
 
Az infót annyival kiegészíteném még, hogy pl. amit tegnap legóztam a 120cm széles akimhoz az 15kg kő volt.

A talajon láthatod hogy ez mit jelent 120cm-n.

viewtopic.php?f=11&t=343

130-as akvárium óriási. Nagyban függ mit szeretnél. A válasz valahol 15-35kg között találod majd valószinűleg.
 
Alig merem leírni: a 20 literhez a kb. 40 kg kő kevés volt. Gondolkodtam, hogy visszamegyek és hozok még a hegyekből mintegy 10 órás vezetéssel - egyirányba. :)

Kb. 2-3 kg került bele.
 
viktorlantos said:
Mivel Dragon Stone fotónk egyenlőre nincs jó, megpróbáltam pár linket összegyűjteni nektek:

itt a felső képen látható:
http://www.nashop.pl/index.php?news=show&news_id=7

http://www.nashop.pl/OHKO_Stone_1kg-167.html

És az egyik legjobb Dragon Stone akvárium mostanság:
http://www.flickr.com/photos/sworrall/3 ... 8/sizes/o/


A shopban ezen az oldalon találjátok meg a követ:
http://www.greenaqua.hu/ada-dragon-ohko-ko.html

Na látom nem hiába emlegettem ezt a követ. Szerintem az egyik legkreatívabb alapanyag. Jöhetnek a sárkányos akváriumok! ;)
 
Ha majd lesznek fotók a Dragon Stone-ról lesz részletes leírás is, mint a többiről? Mert hasznos lenne..
 
Majd ha 1-2 év múlva iwagumisítani fogom az akváriumot, akkor tuti, hogy ilyen követ fogok használni. :)
 
Back
Oldal tetejére