• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Green Aqua szűrő vásárlási tájékoztató

keymaker

Alapító
Admin
Moderátor
A szűrő vásárlási tájékoztatót azzal a céllal hoztuk létre, hogy saját tapaszalataink alapján és neves nemzetközi akvakertészek véleményét is figyelembe véve hasznos tanácsokkal segítsük a vásárlót. Az alábbiakban felsorolt adatok csak ÚTMUTATÓ jellegűek. Nem gondoljuk azt, hogy a miénk az egyedül járható út, és nem gondoljuk azt, hogy mindenkinek a szigorúan a javasolt szempontok alapján kellene szűrőt választani.

A modern nemzetközi növényes akvarisztikai irány azonban adott - reméljük, hogy ezzel a tájékoztatóval is hozzájárulhatunk az algamentes növényes akváriumok fenntartásához.

Az üzenetünk lényege röviden: a szűrő választásban NEM SZABAD kompromisszumokat kötni. A szűrő az első számú védekezési frontvonalunk az alga elleni harcban. A hibás szűrőválasztással eleve kizárhatjuk a sikert. A kompromisszumok forrása egyértelmű: az a pénzösszeg, amit erre a gyönyörű hobbira kívánunk fordítani a legtöbbször elég korlátozott. Érthető módon szeretnénk szép akváriumot létrehozni - minél kevesebb pénzből. Ebből fakad az első számú és leggyakoribb hiba amit az akvarista elkövet: a nem megfelelő minőségű szűrőválasztás. A minőségi és jó szűrők drágák - a fejlesztésekre és alapanyagokra elköltött összegek a gyártó oldaláról jelentős költséget képviselnek. Ráadásul a márkát is meg kell fizetni.

A növényes akvarisztikában minden kezdeti hiba könnyen korrigálható. Az egyetlen hiba ami viszont később sok pénzbe kerül, az a nem megfelelő szűrőválasztás.

Minden szűrőnek alapvetően három szerepe van a növényes akváriumban. Fontossági sorrendben:

1. NITRIFIKÁCIÓ. Az akváriumban keletkező ammóniát le kell bontani. Minél gyorsabban. A szűrőben tenyésző milliárdnyi baktérium nitritté, majd nitráttá alakítja az ammóniát.
2. VÍZFORGATÁS. A tápanyagoknak (növénytáp és CO2) el kell jutnia a növényekhez. A szilárd bomlástermékeket lebegésben kell tartani. Fontos a jó teljesítmény.
3. VÍZTISZTÍTÁS. A szilárd bomlástermékeket fizikailag el kell távolítani az akváriumból és a szűrőben le kell bontani, illetve takarításkor el kell távolítani.

Ahhoz, hogy egy szűrő mindhárom szerepét maradéktalanul ellássa, több szempontnak kell megfelelnie. Megfelelő méretű vödörrel kell rendelkeznie ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű szűrőanyagot legyen képes tárolni. A benne lévő szűrőanyagnak megfelelő minőségűnek és fajtájúnak kell lennie. A szűrő motorjának megfelelő teljesítménnyel kell rendelkeznie. A szűrőnek könnyen tisztíthatónak kell lennie, hogy a körülményes folyamat ne tántorítsa el az egyszeri lusta akvaristát a rendszeres karbantartástól. A szűrőnek ráadásul megbízhatónak is kell lennie, senki nem szeretné a nappaliját eláztatni egy megrepedt csap vagy illesztés miatt.

A gyártók által közölt adatok gyakran félrevezetőek, függetlenül attól, hogy minőségi vagy éppen egy olcsóbb (rosszabb minőségű) termékről van-e szó. Az akvarista legtöbbször a gyári adatok és táblázatok rengetegében kell tájékozódjon, így könnyű megtéveszteni a hangzatos megforgatási számokkal és vödörméretekkel. Később azonban könnyen kiderülhet, hogy a szűrő hangos, vagy rossz minőségű anyagokból készült, vagy valójában pontosan fele annyi biológiai szűrőtöltet fér bele mint kategóriája drágább szűrőibe, stb. A lista elég hosszú.

Tény, hogy sokan használnak jó eredményekkel (!) ismeretlen kínai gyártmányú, esetleg egy neves márka másolataként forgalmazott olcsó szűrőket. A tapasztalataik azt az illúziót kelthetik, hogy ez egy járható út. Azoknak, akik ezt elfogadják van egy rendkívül rossz hírünk: ez az út általában nem járható. Az ismételt kudarcok, sikertelen próbálkozások, algásodások és elpusztult halak láttán sokan felszámolják az akváriumukat. Az ellenpéldák is azt mutatják, hogy nem lehetetlen a vállalkozás, de rendkívül kicsi az esélye a sikernek. Ugyanúgy, ahogy kicsi az esélye annak, hogy pl. low-tech akvarisztikai módszerekkel olyan szép és algamentes akváriumokat készítünk, mint pl. Diana Walstad.

Ennek az írásnak a legfontosabb üzenete:

A szűrő választásnál nem azt kell nézni, hogy elégséges-e a kiválasztott szűrő a megvásárolt akváriumunkhoz, hanem azt kell nézni, hogy mekkora mozgásteret kívánunk magunknak hagyni - mekkora tévedési lehetőséget akarunk magunknak biztosítani a későbbi időkre.

Minél szélesebbek ezek a határok, annál kisebb az esélye annak, hogy sorozatos kudarcok érjenek. Lényeges, hogy a szűrőválasztás elméleti szempontjaival tisztában legyünk.

A második leggyakoribb hiba, amit az akvakertész elkövet, az a nem megfelelő méretű szűrő választása (szintén az anyagi szempontok miatt). Ezt a hibát még a gyártók is alátámasztják azzal, hogy a szűrőhöz ajánlott akváriumméreteket irreálisan magasan tartják. Üzleti szempontból még talán érthető is a dolog, drágább szűrőket nehezebben lehetne eladni kisebb akváriumokhoz. A sok éves berögzött akvarisztikai tapasztalatok szintén ellenünk dolgoznak.

Mindenki azt gondolja elsőre, hogy ha például egy 500 lph Eheim 2222 szűrőt használ egy 20 literes akváriumhoz (25x-ös megforgatás), akkor forogni fognak a halak. Nem fognak.

Kollégáimmal több nemzetközi verseny-akvárium szűrési adatait összesítettük már. Elolvastunk több ezzel foglalkozó cikket, összefoglalókat és kimutatásokat. Az eredmény a fentiek ismeretében nem meglepő. A legszebb növényes akváriumok szűrőinek nagy része Eheim. De használnak még Tetratec, Hagen, Fluval szűrőket is. A szűrő teljesítmények és akváriumméretek arányára vonatkozó átlag megforgatási szám 7, de több akváriumban 15x-ös megforgatási értéket használtak. Az egyik legnevesebb britt akvarista, George Farmer például előszeretettel használ 25x-ös megforgatási számokat a nano akváriumaiban.

A fentiek alapján következzenek a szűrő-választás legfontosabb szabályai:

1. Csak olyan szűrőt vásároljunk, amely az akváriumunk vizét óránként minimum 7-10x megforgatja. Minél kisebb az akvárium, annál nagyobb legyen ez a szám. Egy nano (pl. 20 literes) akvárium esetében a szorzó lehet akár 25x-ös is.
2. Csak olyan szűrőt vásároljunk, amelynek a hasznos szűrőanyaga az akváriumunk térfogatának legalább 4-5%-a. Minél kisebb az akvárium, annál nagyobb legyen ez a szám. Egy nano (pl. 20 literes) akvárium esetében akár 10%-os szűrőtérfogat is elfogadott.
3. Csak olyan szűrőt vásároljunk, amely márkás gyártótól származik. Az anyagok minősége, a karbantarthatóság, a szűrő összes paraméterének egyezése és a hosszútávú megfelelő teljesítmény csak így garantált (tisztelet a kivételnek).

A fenti - sokaknak bizonyára megdöbbentő - számokat tekintsük iránymutatásnak, nem pedig kötelező érvényűnek. Ha valaki pl. 7-8x-os megforgatású szűrőt vásárol az akváriumához, és 4-5%-os vödörmérettel dolgozik, akkor - szerintünk is - jó eredményeket érhet el. Ha 5x-ös megforgatást választ és pl. 3%-os vödörméretet, akkor már tudnia kell, hogy sok tévedési lehetőséget nem engedhet meg magának, és a törékeny egyensúlyú akváriumban minden hiba algásodáshoz vezethet - de adott esetben működhet a dolog.

eheimszuroosszehasonlit.gif


Amint a fenti táblázatból is látható, a Green Aqua által a szűrőkhöz ajánlott (!) maximális akvárium méretek a gyáritól jelentősen eltérnek az egyes szűrők esetében. A méretek meghatározásakor nagyobb akváriumok és szűrők esetén a 7x-es szabályt alkalmaztuk, kisebb szűrők esetén a 10x-es szabályt. A számokat igyekeztünk konzervatívra beállítani. Az Eheim 2222-es szűrő esetében a maximálisan javasolt 60 literes akváriumméret nem azt jelenti például, hogy 60 literes akváriumokhoz javasoljuk. Ahhoz is javasoljuk, de a valóságban a 2222 egy 20 literes akváriumban is tökéletes feladatot lát el. Aki rendkívül nagy mozgásteret kíván magának megengedni az algásodás szűrési szempontok figyelembevételénél az inkább egy 20 litereshez válassza a 2222-es szűrőt.

Végül, a szűrőválasztásnál van egy utolsó lényeges szempont: a karbantarthatóság. A szűrőket általában legalább havonta-kéthavonta javasolt takarítani. A tisztítási folyamat rendkívül körülményes lehet egy olcsóbb szűrő esetében. A problémák a szűrőcső eltávolításánál kezdődhetnek. Megfelelő beépített csapok hiányában nehéz a vízzel teli rendszerről leválasztani a szűrő-vödröt. A következő probléma a szűrőtöltet kivétele és tisztítása. Fontos, hogy szűrő olyan kosarakat tartalmazzon, amelyekkel együtt a töltetet könnyen kivehetjük a vödörből.

A Eheim Classic, Ecco, Ecco Pro, Thermo és Eheim Professionel 3 Electronic szériák adott esetben jó választásnak bizonyulhatnak. Az első három típus a jó anyagminőség mellett az ára miatt is vonzó lehet. Vannak azonban olyan tervezési és működtetési tulajdonságai ezeknek a szűrőknek, amelyek miatt a mi magas elvárásainknak csak feltételekkel felelnek meg. A Green Aqua termékkínálatát természetesen nem korlátozzuk a nézeteink miatt.

Az Eheim szűrőknek három szériáját ajánljuk feltétel nélkül: a Eheim Professionel (2222, 2224), Eheim Professionel II (2026, 2028) és Eheim Professionel 3 (2073, 2075, 2080) szűrőket.

Vissza a szűrőkhöz.
 
Üdv Mindenkinek!

Érdeklődnék, hogy látható-e valahol az ADA Super Jet Filter belülről, hasonló módon, mit az EHEIM szűrőknél?

... aki holtig tanul
 
Lenyugoz hogy mennyire egyszeru és hatékuronyak az ADA szuroi..... Egy ugyes kezu akvarista igazán lekoppinthatná és feltehetné ide a fórumra a kivitelezését ! :D
 
Szűrő vásárlással kapcsolatban.:240L-es aksihoz
1, Ha a két külső szűrő esőztetője egymással szembe van, és nem egyforma az Lph-juk az nem gond?
2,A mostani 1000L/h-s athman. Amit vele szembe tervezek 2075 Eheim. Tetratec ex1200 tervezetem, de mivel szűrőanyag is kell így inkább Eheim.
3,Eheim Professionel 3 2075 szűrését Seachem Purigen -Kémiai szűrőanyag hálóban - 100ml-al kiegészíteném.
többi gyári maradna. Ez így jó lenne? Tényleg jók azok a szűrőanyagok amiket hozzá adnak?
 
Sziasztok!
Az Experience sorozat tagjaival ki tudnátok egészíteni a táblázatot? Hasznos egy helyen összegyűjtve látni ezeket a szűrőket, de csak ma tűnt fel, hogy a lista nem teljes. (n)
 
Back
Oldal tetejére