• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Hónap akváriuma The green canyon

outro

VIP kertész
Legjobb napló
Hali mindenki!

Szeretném bemutatni az új akváriumomat. Ez a második növényes akváriumom, amit megpróbáltam egy kicsit komolyabb technikai háttérrel életre kelteni. Sokat gondolkoztam, hogy milyen stílusban épüljön az új aki. A végső lökést végül a Bükkben gyűjtött pala kőzet adta meg. Olyan szép és egyedi formájú köveket sikerült gyűjtenem, hogy úgy gondoltam ez megérdemel egy Iwagumit :). Az alap koncepció az volt, hogy valamilyen sziklás, füves kanyont sikerüljön imitálnom. Reményeim szerint, és ha a elocharis is szépen elszaporodik akkor sikerülni fog :)
Sajnos a hely szűke miatt (egy szobás lakás:) ) túl nagyot nem álmodhattam. Így megdupláztam a régi literszámát, 60 literes akváriummal próbálkozom jelenleg. Azt remélem hogy egy ekkora akváriumban már kicsivel könnyebb lesz fenntartani az egyensúlyt mint egy 30 literesben. No meg persze ragadt rám egy két fortély a hónapok alatt amiket be is fogok vetni az alga ellen. :)

Technikai adatok:

Méret: 54*30*35cm = 57 liter
Világítás: Dymax Rex armatúra: 3*14W T5-ös 6500 kelvines fénycső. Persze az armatúra 4 fénycsöves de a dymax egyik elektromos előtété - ki gondolta volna- felmondta a szolgálatot. Szóval most egyelőre meg kell elégednem kb 0.74 W/l megvilágítással. Ha lesz egy kis időm megpróbálok ilyen előtétet szerezni valahonnan. Ha van valakinek fölösleges az szólhat :) ;)
Szűrés: Ehem 2224 külső szűrő
CO2: nagynyomású szett összelegózva: 5 kg-os palack, papillon reduktor+aqua medic mágnesszelep+ üveg difi
Aljzat: JBL Manado+ JBL Aqua Basis növény táptalaj+ ADA Bacter Ball bacik.
Táp: GA micro+macro, +Easy Carbo

Növények:
Heteranthera Zosterafolia
Echinodorus Tenellus
Hemianthus Callitrichoides Cuba
Hemianthus Micranthemoides
Rotala Rotundifolia
Rotala Wallichii
Eleocharis Parvula
2 féle Cryptocoryne

Közvetlenül indítás után:
4212284193_d5d38fba03.jpg
Nagy kép: http://farm3.static.flickr.com/2661/4212284193_d5d38fba03_b.jpg

Részletek 1:
4213037272_fc288be0b7.jpg
Nagyban: http://farm3.static.flickr.com/2741/4213037272_fc288be0b7_b.jpg

Részletek 2:
4213034312_2ca44ee431.jpg
Nagyban: http://farm3.static.flickr.com/2752/4213034312_2ca44ee431_b.jpg

Oldalról:
4212278429_7b10f953e9.jpg
Nagyban: http://farm5.static.flickr.com/4059/4212278429_7b10f953e9_b.jpg

Nos egyelőre ennyi. Hamarosan teszek még fel képeket. Az akvárium most másfél hetes. Szerencsére alga még nem jelent meg, a növények pedig láthatóan jól érzik magukat. Sajnos a fotózás még mindig nem az erősségem de legalább sikerült elkérnem faterom Canonját ami már egy egész komoly gép. Reményeim szerint innentől kezdve folyamatosan be fogok tudni számolni az aki alakulásáról. Állatokról, esetleg új növényekről majd kicsivel később..... :cool:
 

zsotyi

Kertész szaki
Gratulálok én is,szép lett!Jó látni,hogy hazai kövekből is,lehet pofás dolgokat kialakítani.A jobb oldali nagy követ direkt választottad sötétebre?
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Szépek a fotók, jók a kövek formái is. Nekem kicsit furcsa a hideg szikla a meleg színű aljzattal, de lehet, ha benövik a növények ez a zavaró tényező megszűnik majd. Egyébként gratu az új akihoz :thumbup:
 

Luna

Főkertész
Igen, ez a canyon feeling nálam is első körben a Grand Canyon-t juttatja eszembe, ahol ugye csupa-csupa vörös színű kőzet található, némi vegetációval. Az elrendezés tetszik, a jobb oldalon található nagy követ, és a mellette lévő másik nagy követ együtt picit erősnek érzem, nem tudja az ember igazán eldönteni, hogy hol a fókuszpont. Lehet, hogy én felcserélném ezt a kettőt, de meghagynám az eredeti beállítási szögüket. De ez persze csak az én meglátásom...
A HC a kövek között nem biztos, hogy fog tudni érvényesülni és/vagy egyáltalán látszani, ha bedúsul az Eleocharis... Persze a koncepciót látom benne én is, és maga az ötlet nagyon jó. Azt hiszem erre szokták mondani, hogy "A vak is azt mondta, hogy majd meglátjuk".

Sok sikert kívánok a továbbiakban is az akváriumodhoz.
 

outro

VIP kertész
Legjobb napló
Köszönöm mindenkinek a biztató szavakat :)

Zsotyi: A bal oldali nagy kő igazából engem is meglepett. Szárazon nem volt ilyen sötét :) Most már így marad egy ideig, legalább kicsit kontrasztosabb az összkép.

Viktor: A manado színe tényleg elég fura. Megmondom őszintén ADA aljzatot szerettem volna de eléggé sikerült elszállni a költségvetéssel. Végül a manadonál döntöttem. Meglátjuk mi sül ki belőle. Én azt remélem hogy ha a növények elszaporodnak akkor viszonylag kevés fog látszani belőle.

Luna: A köveken valóbban lehetne még izgetni-mozgatni valamicskét. Igazából vagy négy órát szenvedtem a hardscape-el, de még így sem érzem tökéletesnek. (Még hogy az Iwagumi könnyű műfaj ....pfu... :crazy: ) :lol:
A HC-vel úgy voltam hogy mindig is nagyon tetszett és ki akartam próbálni. Azt hiszem Nigró valamelyik hozzászólásába olvastam hogy ő csak elültette valami sziklarepedésbe és gyönyörűen elszaporodott. Remélem nálam is így lesz. A Eleocharist meg majd megpróbálom sűrű nyírással rendreutasítani. ;)
 

Luna

Főkertész
outro said:
Luna: A köveken valóbban lehetne még izgetni-mozgatni valamicskét. Igazából vagy négy órát szenvedtem a hardscape-el, de még így sem érzem tökéletesnek. (Még hogy az Iwagumi könnyű műfaj ....pfu... :crazy: ) :lol:
A HC-vel úgy voltam hogy mindig is nagyon tetszett és ki akartam próbálni. Azt hiszem Nigró valamelyik hozzászólásába olvastam hogy ő csak elültette valami sziklarepedésbe és gyönyörűen elszaporodott. Remélem nálam is így lesz. A Eleocharist meg majd megpróbálom sűrű nyírással rendreutasítani. ;)
Aki azt állítja, hogy az Iwagumi könnyű műfaj, annak még nem volt Iwagumi-ja... :D
Egyébként 2-3 kővel is órákat lehet bíbelődni, de általában megéri. Ha nem tetszik az eredmény 100%-osan akkor ne hagyd úgy sose. Mindig meg lehet találni a tökéleteset, ha rászánjuk az időt.
 

snoop85

Kertész szaki
Hát igen, a köveken meglátszik, hogy sokat forgattad őket, szerintem nagyon jó hangulata van.
Nem rosz ez a manadoo talaj. Könnyű volt bele ültetni, te mit szólsz hozzá??
 

outro

VIP kertész
Legjobb napló
snoop85 said:
Hát igen, a köveken meglátszik, hogy sokat forgattad őket, szerintem nagyon jó hangulata van.
Nem rosz ez a manadoo talaj. Könnyű volt bele ültetni, te mit szólsz hozzá??
Hát megmondom őszintén, nekem a manado így első benyomásra kicsit vegyes érzelmeket kelt. Ami nem tetszik az a színe. Az ültetés is kicsit bajos volt. Nagyon apró szemű, könnyű talaj, és így elég nehéz a HC-t meg a HM-et ültetni. Ha pedig az ember jó meredek domboldalt akar kialakítani az akváriumban az is elég bajos. Feltöltésnél nagyon kell vigyázni, egy erősebb vízsugár és már lehet is a terepet újraegyengetni. Ettől függetlenül a növények láthatóan nagyon komálják, és a szerkezete is frankó porózus. Szóval alapvetően egy minőségi cucc, csak még kicsit kiforratlan. Arról hogy keményíti-e a vizet még nem tudok nyilatkozni mert még nem mértem. Fölösleges lett volna mivel naponta-kétnaponta cseréltem 50% vizet. Hamarosan megmérem azért a KH-t is.
 

outro

VIP kertész
Legjobb napló
No néhány kép az aki tervezéséről és a kivitelezésről. Bár lehet ezekkel kellet volna kezdeni a naplót de sebaj, jobb később mint soha. :) Akartam csinálni néhány fotót a tereprendezésről is de fényképezőgépem felmondta a szolgálatot. Csak a feltöltésre szedte össze magát :S Hiába no, kéne már egy új. :?

Első tervek :) Na jó ez elég gagyi :oops: :lol:

4216659342_2ba7babec9.jpg

Próbálkozás a kövekkel:

4222624066_8055c5742f.jpg

Próbálkozás Paint shop pro-val:

4222624504_925c93359d.jpg
A valóságban kicsit nehezebb Eleocharis szőnyeget varázsolni az akiba... :lol: :lol:

Amiből építkezünk :mrgreen: :

4221862177_2e3a0b7823.jpg

Amivel kertészkedünk:

4215888151_1897c775f6.jpg

Végül a feltöltés kissé labilis állványról :)

4216659082_237243a67e.jpg

Időközben kezdenek aktivizálódni a növények. Úgy látom a stemeket megint sikerült jól összeválogatnom, már kinőtték az akit :) :shock: No de azért megpróbálok kihozni valami szépet belőlük. Ha nagyon nem férek tőlük akkor lecserélem valami kevésbé gyorsan fejlődő növényre.

Algám szerencsére még nincs. Bár szerintem most vagyok a kritikus pontnál. Legalább is az első akváriumom a második hét elején kezdett algavirágzásba. Meglátjuk itt hogy lesz...

Friss képek hamarosan :) Üdv mindenkinek!
 

oRphEus

VIP kertész
Legjobb napló
Ezeket a köveket nagyon eltaláltad! A vízparamétereket mérted már? Nem keményítik a vizet? Kíváncsi leszek milyen lesz az aki, ha szépen bedúsulnak a növények.
 

beeex

Új regisztrált
sikerült előtétet szerezned a dymax-hoz? mi a tapasztalatod vele

nekem nagyon tetszik a kövek elrendezése. a talaj színe alapból nem. én is ilyesmi vörös talajjal próbálkoztam de mivel nem jött be, tettem rá 1cm bazalt zúzalékot ami szép fényes fekete. alatta meg a vörös golyók még alatta a táptalaj
 

inadsz

Sasszem =)
Admin
Moderátor
Legjobb napló
Nagyon szép, kár hogy az idei HAC-ra nem lett kész, de sebaj van az jövőre is, sok sikert :)
Az ösvénynél elől az a kő nekem nem igazán tetszik, de majd meglátjuk
 

robokuty

Tapasztalt kertész
Helló A köveid nagyon szép formájúak,grat. Ílyenekre vadászom már régóta, simán lehet gyűjteni nem védett terület? R
 

SlyChocolate

Tapasztalt kertész
Nagyon szép lesz ez látszik...
Gratula!!!
Talán egy dolog volt ami nekem rontotta az összképet.
Mégpedig a diffi kanyargó CO2 csőve!
Egyenesebben talán nem lenne annyira zavaró!?
Illetve ha van rá lehetőség a hőmérőt ki hátra-oldalra ha van rálátás!?
Apropó a JBL manado-t használat előtt mostad?
Neked menyire lett téglavörös a víz?
Milyen köveid vannak?
 

outro

VIP kertész
Legjobb napló
Huh ti aztán aktívak vagytok! :lol: Bár már megszokhattam volna :) Köszönöm a hozzászólásokat és a biztató szavakat.

oRphEus said:
Ezeket a köveket nagyon eltaláltad! A vízparamétereket mérted már? Nem keményítik a vizet? Kíváncsi leszek milyen lesz az aki, ha szépen bedúsulnak a növények.
Vizet még nem mértem mert még mindig 2 naponta cserélek 50% vizet, de a kedvedért oRphEus ma meló után lemérem :) Elvileg 14-es kht mértem legutóbb a sima csapvízzel. Meglátjuk változott e valami. :)

beeex said:
sikerült előtétet szerezned a dymax-hoz? mi a tapasztalatod vele
A dymaxal egyáltalán nem foglalkoztam. Igazából még csak 2 fénycsővel világítok, hogy nehogy elárasszon az alga. Úgy tervezem hogy a harmadik hét elejétől kezdek 3 fénycsővel. Aztán majd fájhat a fejem a negyedik miatt. :? Valakinek ötlet hogy milyen boltba érdemes megnéznem?

inadsz said:
Nagyon szép, kár hogy az idei HAC-ra nem lett kész, de sebaj van az jövőre is, sok sikert :)
Bizony az ideiről lemaradtam, de még úgy éreztem nem vagyok felkészülve tudásban ehhez az akihoz, és elsietni nem akartam. Remélem megérte a várakozás és szépen rendbe tudom tartani. :cool:

SlyChocolate said:
Nagyon szép lesz ez látszik...
Gratula!!!
Talán egy dolog volt ami nekem rontotta az összképet.
Mégpedig a diffi kanyargó CO2 csőve!
Egyenesebben talán nem lenne annyira zavaró!?
Illetve ha van rá lehetőség a hőmérőt ki hátra-oldalra ha van rálátás!?
Apropó a JBL manado-t használat előtt mostad?
Neked menyire lett téglavörös a víz?
Milyen köveid vannak?
A co2 cső és a buborékszámláló sajnos még egy tákolt dolog. Most várom az üveg bubiszámlálómat (3 hete, :x aukciós link moderálva....) aztán rendbe rakom az aki összképét. Amivel még nagyon nem vagyok elégedett az a zöld ehem esőztető. Hamarosan le lesz az is cserélve valami sokkal esztétikusabbra.... Már ki van nézve ;) :cool:
A manadót meglehetősen alaposan átmostam. Jött is belőle rendesen a téglavörös por, szóval arra bíztatok mindenkit, hogy ezt a lépést ne hagyja ki, mert baromira elszínezheti a vizet az elején. Így hogy kimostam és nagyon vigyáztam a feltöltésnél csak egy kicsit lett opálos a víz, de hála a szűrésnek az is elmúlt gyorsan.
 

outro

VIP kertész
Legjobb napló
robokuty said:
Helló A köveid nagyon szép formájúak,grat. Ílyenekre vadászom már régóta, simán lehet gyűjteni nem védett terület? R
SlyChocolate said:
Milyen köveid vannak?
Hopp, bocsi ezek felett átsiklottam. Tehát a köveket a Bükkben gyűjtöttem. Sima pala kőzet, savaztam nem pezsgett. Amire egy kicsit vigyázni kell hogy zárványok lehetnek benn, értsd fémek vagy esetleg agyag részek. Jó alaposan meg kell lesegetni, általában kívülről is látszik ha valamivel szennyezett. De szerintem növényes akváriumba nem okoz különösebb galibát egy kevés plusz vas pl :)
A pontos hely Felsőtárkány és Répáshuta közötti úton van. Kb Felsőtárkánytól 10 kilométerre a műút mellet közvetlen. Én Tárkányban nőttem fel és faterom említette, hogy ott van egy ilyen hegyoldal ami tele van palával. Kimentem és tényleg eszméletlen sokat lehet találni. Kb 5* ennyit szedtem össze egyébként. Abból legóztam össze az aki mostani hardscape-ét.
Egy jótanács: ha Iwagumiba kezdesz, mindenképp jó sok követ rendelj hozzá, hogy lehessen miből válogatni :)
 

outro

VIP kertész
Legjobb napló
Nos ígértem hogy megmérem a Kh-t. Serra csepegtetőssel mértem. Elvileg 14 es a csapvíz. Az a akvárium már 13 nál elszíneződött sárgára. Túl sokat nem mond ez az adat mivel még mindig kétnaponta cserélek 50 % vizet, de talán annyi leszűrhető belőle hogy drasztikusan biztos hogy nem keményíti a vizet a manado. Szerintem a felkeményedés veszélye nem igazán áll fenn, mivel az ember úgy is jó sok vizet cserél az első hetekben, addig meg csak kiázik annyira a talaj hogy jó legyen. Azért majd még erre egyszer visszatérek úgy egy-két hónap múlva, mikor már csak hetente cserélek vizet.
 

SlyChocolate

Tapasztalt kertész
outro said:
Nos ígértem hogy megmérem a Kh-t. Serra csepegtetőssel mértem. Elvileg 14 es a csapvíz. Az a akvárium már 13 nál elszíneződött sárgára. Túl sokat nem mond ez az adat mivel még mindig kétnaponta cserélek 50 % vizet, de talán annyi leszűrhető belőle hogy drasztikusan biztos hogy nem keményíti a vizet a manado. Szerintem a felkeményedés veszélye nem igazán áll fenn, mivel az ember úgy is jó sok vizet cserél az első hetekben, addig meg csak kiázik annyira a talaj hogy jó legyen. Azért majd még erre egyszer visszatérek úgy egy-két hónap múlva, mikor már csak hetente cserélek vizet.
Nálam is pontosan ez a helyzet!
Én sem tapasztaltam keményedést!
 
Oldal tetejére