Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
Regisztrációs korlátozások
keymaker said:Most mértem meg újra, kb. 1-1.5 hónapja cserélek full ozmó vízzel, és a GH még mindig csak 5-ös. Ez 90-es TH.
keymaker said:A csapvízben vannak tápanyagok és ez jó dolog, mivel nem kell annyi mindent adagolni olyan mennyiségben utólag. Miért vegyünk ki valamit belőle csak azért, hogy újra visszategyük bele?
keymaker said:A növények kedvelik a lágy vizet? Nem. Sem én, sem pedig más tapasztalt akvarista nem tapasztalta, hogy a növények lágy víz függőek lennének. Lehet, hogy van néhány kivétel a 300 fajta növény között, de nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy a növények kedvelik a kemény vizet
Én még egyszer nem kívánnám elkövetni ugyanazt a hibát, hogy a mi-a-lágy-és-mi-a-kemény terminológiába belebonyolodjunk.zigur said:Key, most már a lágy víz lett jó a növényeknek?
Tom Barr szerint például a 2x150W ADA HQI low light lesz az opti fölött. Tehát ha innen nézem, akkor igen, low light lesz.zigur said:Még a végén low light aki lesz az optiból?
Nem emlékszem mit mondtál, de arra igen, hogy én nem mondtam, hogy nem lehetnek szépek.zigur said:Mondtam én anno, hogy a low light akik is lehetnek szépek ugye? :lol:
Ez egy-az-egyben egy Tom Barr kijelentés, amely a terminológia miatt megtévesztett anno (több más ilyen kijelentésével együtt), mert nem gondoltam tovább.keymaker said:A csapvízben vannak tápanyagok és ez jó dolog, mivel nem kell annyi mindent adagolni olyan mennyiségben utólag. Miért vegyünk ki valamit belőle csak azért, hogy újra visszategyük bele?
Ez megint egy Tom Barr kijelentés, amit nekem tulajdonítasz.keymaker said:A növények kedvelik a lágy vizet? Nem. Sem én, sem pedig más tapasztalt akvarista nem tapasztalta, hogy a növények lágy víz függőek lennének. Lehet, hogy van néhány kivétel a 300 fajta növény között, de nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy a növények kedvelik a kemény vizet
...és ez így van teljesen rendben. Én vállalom a véleményem. Sőt, Tom Barr véleményét is.zigur said:Annyira utálatos dolog ez az internet, mert könnyen szembesíthetik az embert a korábbi véleményével!
Ezt a piszkoskodást nem hagyhattam ki remélem nem lesz sértődés!
zigur said:Nahát kifordult magából a világ!? Key, most már a lágy víz lett jó a növényeknek?
...
Annyira utálatos dolog ez az internet, mert könnyen szembesíthetik az embert a korábbi véleményével!
Ezt a piszkoskodást nem hagyhattam ki remélem nem lesz sértődés!
Keszeg, valóban pontatlan a GH-TH különválasztás és a vezetőképességből történő kiindulás. Köszönöm a kiegészítést, igazad van (mint mindig ) - bírom az ilyen fajta analitikai gondolkodást.keszeg said:A kezemet figyeljék, mert csalok. Nincs itt semmi csoda, csak Amano az összkeménységet CaCO3 mg/l egységgel méri, mi pedig német keménységi fokban. Laborméréseknél mekv/l (milliekvivalens) vagy mgeé/l (milligramm egyenérték) használatos. Itt egy táblázat az átszámításhoz. Viszont a GH és a TH ugyanazt jelenti, mivel mindkettő a mennyiség jele és nem a mértékegysége, ezért szétválasztásuk megtévesztő. Egy direkt félrefordítás révén lett a német deutsche gesamthärte kifejezésből az angol general hardness, aminél a total hardness nyelvtanilag helyesebb, de az előbbinél fordítás után is megmaradt a GH rövidítés. A vezetőképességből vonatkoztatott keménység szintén megtévesztő, vagy inkább pontatlan, hiszen a keménységet okozó sókon kívül, bőven található egyéb EC-t növelő vegyület (illetve az ezeket felépítő ionok) is. Jó példa erre a tápozás. Kapcsolódó magyarázat és határértékek itt.
Az enyém már csak ilyen. Ráadásul amióta "kibabráltatok" velem (rang, vastag betű), szinte muszáj efelé tendálnom. Persze nekem is szemet szúrt a topic marketing szerepe, de suszter maradjon a kaptafánál (és muszta a musztafánál), a konfrontációt meghagyom másnak. Ez viszont nem jelenti, hogy nincs véleményem.keymaker said:...bírom az ilyen fajta analitikai gondolkodást.
Nagy tisztaságú konyhasóval. Ezért a kezelt víz lágy lesz, ellenben sós. A témáról bővebben itt.Labirintkopoltyús said:Elég sok új építésű házba raknak be víztisztítókat amik valamilyen sóval tisztítják, lágyítják a vizet. Valaki használt már ilyet akváriumba? Elvileg azok is nullás vizet állítanak elő.
Valószínűleg igen, ha nem csak lágy, de teljesen sómentes is. Ehhez kellene igazán a vezetőképesség mérése.tibicuk said:Most már csak az a kérdés,aki nem tud beruházni eme "drága" készülékbe,milyen más módon tudja megoldani a vízlágyítást.Deszti víz beszerzéssel,műgyanta,stb.
Itt valaki említette a művese állomást,ez jó ötlet,megfontolandó.De olvasva a bevezető hozzászólást,beugrott még valami.Az autómosók is lágy vizet használnak a cseppmentes felület eléréséhez.Ezt nem lehetne használni?
zigur said:Ahhoz, hogy miért nem maradt néhány növényetek életben, nem kellett volna külföldi fórumon kérdezősködni, itthon is megmondta volna valaki, hogy pl. nálad a Blyxa azért málik el, mert nagyon lágy víz kell neki.Hallgattál volna rá? Már csak ez a kérdés?
keszeg said:Segítségképpen jöjjön a 40 milliós kérdés: hogy nevezik az épületet, ahol lepárló/desztilláló berendezés található?
Vagy a kevertágyas ioncserélő műgyanta. Noha nem túl gazdaságos, kis akváriumok esetén mégis alternatíva lehet._Alex_ said:Tehát marad a drága RO vagy a művese állomás desztvize...
Miért, mi a baj azzal a vízzel?_Alex_ said:Nem ilyennel készül a bolti ioncserélt víz is? Csak mert az nem jó...